Проруските сепаратисти са прибегнали до използване на касетъчни боеприпаси срещу украинските сили за сигурност, предаде агенция УНИАН.

Това съобщава Дмитрий Тимчук, шеф на Центъра за военно-политически изследвания в Киев.

Сепаратистите извършили миналата седмица обстрели със съветска реактивна система за залпов огън (РСЗО) "Ураган", калибър 220 милиметра. Тези системи са снабдени с касетъчни боеприпаси. Това са множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд. Носителят се отваря по време на полет и те се разпръскват над обширен район, като се взривяват при удар. Използват се предимно срещу жива сила и бойна техника.

Употребата на касетъчни боеприпаси в населени места обикновено води до много тежки жертви сред цивилното население. През май 2008 г. на международна конференция в Дъблин бе приет текстът на конвенция, забраняваща използването на касетъчни боеприпаси. От нея обаче отсъстваха държавите, притежаващи най-големи запаси от касетъчни боеприпаси. Това са Русия, САЩ, Пакистан, Китай, Израел и Индия.

Същевременно четиристраннатата среща за Украйна в Берлин завърши без резултат след петчасови разговори. В нея участваха външните министри Павeл Климкин на Украйна, Сергей Лавров на Русия, Франк-Валтер Щайнмайер на Германия и Лоран Фабиюс на Франция.

"Вероятно ще са необходими много пъти по пет часа, за да отлепим от точката, в която се намираме", написа Климкин в профила си в туитър.

"Целта остава да бъде издействано прекратяване на огъня и да бъдат избегнати нови жертви", заяви след края на срещата Щайнмайер.

Лавров и Фабиюс си тръгнаха, бчез да направят изявления. По-късно руското външно министерство съобщи, че на срещата бил постигнат "известен напредък".

Западните медии прогнозират днес, че съвсем скоро ще се състои срещу между президентите Владимир Путин на Русия и Петро Порошенко на Украйна.