Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ситуацията с Търговския регистър е безпрецедентна криза на националната сигурност.

Първо, трябва спешен и ясен отговор на въпроса ще бъдат ли възстановени данните в Търговския регистър и с какво точно ниво на сигурност.

Ако зад тази криза стои умисъл, той е бил насочен към манипулиране на едни или други данни. Сега въпросът е дали е имало такава манипулация и доколко занапред тя ще бъде предотвратена. Мотив има - става дума за огромни пари и интереси, особено в навечерието на проверките от ЕЦБ и ЕК по отношение на нашите банки, застрахователи, пенсинонни дружества и държавни фирми заради засиленото сътрудничество по пътя към Еврозоната. Очевидно и възможност е имало.

Този отговор трябва да бъде даден на най-високо ниво. Премиерът следва спешно да свика Съвета по сигурността при МС и да даде цялостна оценка на ситуацията, като поеме лична отговорност за справянето с нея, на първо място - по отношение на възстановяването и сигурността на данните.

Второ, трябва ясен отговор на въпроса кой отговаря за тази катастрофа. Тук, разбира се, става дума за фирмата, която е поддържала ТР, и за адекватността на текущия контрол от страна на Агенцията по вписванията. Оставките са най-малката част. Трябва пълна прозрачност на договорите и съпътстващата документация, включително одитни доклади и др. Отново на ниво премиер трябва оценка на материалните щети и мерките за тяхното компенсиране.

Но всъщност картината е много по-голяма и по-страшна. Става дума за тежък срив на националната киберсигурност, който издава катастрофалната неадекватност на цялостната политика по защита на информационния суверенитет на страната. В момента имаме една изключително слаба Агенция за електронно управление, която не разполага нито с интрументите, нито с капациитета, нито с политическата подкрепа да изпълнява номиналния си мандат. Имаме и неизвестен капацитет в ДАНС и другите служби.

На практика подходът към изграждането на цялата система на електронно управление е децентрализиран. Всяко ведомство е оставено да възлага и контролира изграждането на съответната инфраструктура и нейната експлоатация, както скимне на съответното ръководство и заседналите в администрацията "специалисти". Това е все едно да нямаме единна армия, а общински и ресорни опълчения, на които да разчитаме да се договарят помежду си, за да осигурят националната политика за сигурност.

Към тази картина трябва да добавим фирмите, които основно изпълняват тези договори при пълна непрозрачност, липса на адекватни национални стандарти за капацитет, сигурност и отговорност. Често става дума за вечните стари ченгета, които въртят поредните мътни номера с печелене обществени поръчки и безсрамно влачене, мазане и кърпене при изпълнението им.

И тук изобщо не е само до парите. Колкото и да са астрономически сумите. Става дума за власт. Контрол върху данни, управленски процеси и държавността като цяло, какъвто никога досега в историята на човечеството не е могъл да бъде упражняван. Контрол, който в мътната вода на децентрализираната ни политика по киберсигурност може да се окаже в ръцете на нашата мафия или на чужди служби.

Катастрофата с Търговския регистър е сигнал за аларма. Трябва ни национален консенсус за цялостно преосмисляне на политиката по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността. Тя трябва да почива на цялостен модел с ясно лидерство, йерархия, отговорности и способност за налагане на политики и стандарти.

Става дума за самата българска държавност и нищо по-малко!

---

Бел. ред.: Коментара на бившия министър Христо Иванов препечатваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

 

Коментари

Стари филми!

1990 г при пожара в Партийния дом се оказаха изгорели най-важните документи за задграничните фирми, братските помощи..... Сега липсващите/откраднати 4 харпддиска на ТР ще се окажат най-важните за откраднатото от КТБ, за едни договори на ЧПФ, за едни обезпечения на банки, "сладки" фирми, едни хора ще разберат че вече не са собственици на бизнес за милиони.... Хартиените първични документи ще се окажат изядени от мишки, изгнили от пукната тръба, погрешка бракувани и нарязани.... Делата за доказване на собственост ще се точат 4-5 петилетки.... Догодина чакам да кихне и централния депозитар!
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Няма начин да не е имало

Няма начин да не е имало архив - иначе ситуацията е отчайваща. При положение, че всяка банка прави непрекъснат архив на няколко носителя и места, ТР да е без е невероятно! Мисля, че отказите на групи хард дискове или част от група дискове е станала преди седмица и никой не е обърнал внимание (!!!?). И след последният отказ нещата загрубяват- системата се срива. За кражба не ми се мисли - невероятно е!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.