Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че организаторите на атентата срещу него предложили 50 милиона долара на изпълнителя.

Мадуро отправи обвиненията в изявление по тв програмата "Телесур".

На 4 август той обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос (предал вчера властта), че стоят зад опита за покушение срещу него със заредени с експлозиви дронове.

За атентата били наети 11 убийци, участвали в безредиците през 2014 и 2017 г., каза Мадуро. В замяна те трябвало да получат 50 милиона долара и убежище в САЩ. Те преминали обучение по боравене с дронове с взрив в Колумбия от април до юни.

"Те се опитаха не само да убият нас, да убият президента, но и да убият страната, мира, демократичната идея, да изпълнят с нассилие политическия и социалния живот на Венецуела. Това бе срещу мен и срещу теб, това бе терористичен акт, покушение", заяви президентът.

В ефир той показа фуражка на военен и каза, че тя е пробита от експлозива в дрона. Мадуро показа и метална топка със следи от кръв, която по думите му ударила друг военен по главата.

В атентата участвали две групи терористи. Първите заподозрени били арестувани още 10-15 минути след нападението.

Поръчител на атентата е опозиционният лидер Хулио Борхес, който живее в Колумбия, каза още Николас Мадуро.

Борхес бе председател на Националното събрание на Венецуела от януари 2017 до януари 2018 г. Преди година опозицията спечели с огромно мнозинство парламентарните избори. Мадуро обаче отне правата на Националното събрание и по силата на извънредните си правомощия свика избори за Учредително събрание, което да промени конституцията на страната. Всички места в новия орган бяха спечелени от членове на Социалистическата партия или нейните съюзници.

"Зад атаката стоят структурите на колумбиската олигархия и всичките й военизирани формирования", заяви той в ефир.

Мадуро ще поиска на Венецуела да бъдат предадени всички заподозрени за атентата, живееши зад граница. Според него един от тези хора е Осман Алексис Делгадо Табоски, живеещ във Флорида.

Към участниците в заговора президентът причисли и депутата Хуан Рекесенс, когото нарече "една от най-лудите и психопатични личности сред опозицията". Снощи Рекесенс и сестра му били задържани от агенти на Боливарианската разузнавателна служба, съобщи народният представител от опозицията Томас Гуания.

Други участници в атентата според Мадуро са Маурисио Хименес Пинсон, Освалдо Валентин Гарсия Пломо (обявен за полковник-предател), Райдер Александер Русо Маркес, Грегорио Хосе Ягуас и Илбер Алберто Ескалона.

Днес Учредителното събрание се очаква да обсъди отнемането на имунитета на депутатите от доминираното опозицията Национално събрание, които могат да бъдат свързани с покушението.