Турският президент Реджеп Ердоган изрази подкрепата си към своя венецуелски колега Николас Мадуро, предаде АФП.

Двамата разговаряли по телефона вчера - два дни след като Мадуро обяви, че срещу него е извършен неуспешен атентат с дронове.

"В хода на този телефонен разговор президентът Ердоган отправи към президента Мадуро своите най-добри пожелания след атаката", съобщиха източници от обкръжението на турския държавен глава.

Ердоган и Мадуро, чието правителство е противник на САЩ, се сближиха все повече напоследък на фона на влошаване на отношенията на Турция със западните държави, отбелязва АФП. През юли венецуелският вожд бе в Анкара на церемонията по встъпване в длъжност на турския лидер.

Самият Мадуро отново обвини колумбийския президент Хуан Мануел Сантос, че е замесен в предполагаемия атентат срещу него. 

"Силите за сигурност на Венецуела заловиха всички извършители. Сега ще преследваме подбудителите", заяви Мадуро във видеоклип, публикуван в туитър.

 

 

Той отбелязва, че "има достатъчно доказателства за участието на колумбийското правителство, водено от Хуан Мануел Сантос".

Мадуро увери, че хората, насочвали натоварените с експлозиви безпилотни летателни апарати, били обучени в североизточния колумбийски град Чинакота. Според официален Каракас те избухнали в събота близо до подиума, на който се намирал венецуелският президент.

Колумбия вече отхвърли обвиненията на Мадуро. А Сантос заяви, че в събота е имал доста по-важна задача - кръщенето на внучката си. По-късно днес той ще сдаде властта на новоизбрания колумбийски президент Иван Дуке.

Проправителствени организации мобилизираха снощи хиляди венецуелци, облечени в червено - цветя на управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела (ОСПВ), на митинг в Каракас. Те трябваше да покажат, че страната остава обединена около Мадуро.

Участниците обаче бяха доста по-малко, отколкото например на предизборните митинги, отбелязва Ройтерс. Като за капак много от тях останаха разочаровани. Предварително бе обявено, че Мадуро ще излезе на балкона на президентския дворец "Мирафлорес" и ще се обърне към симпатизантите си. Това обаче не се случи, а от двореца не дадоха никакви обяснения.

"Къде е нашият команданте?", цитира Ройтерс многократно повторен въпрос от страна на демонстрантите.

Същевременно бразилският Върховен съд анулира съдебно решение, забраняващо влизането на венецуелски мигранти в страната през сухопътната граница на север. Забраната бе последица от решение на федерален съдия от 5 август да спре потока от мигранти от Венецуела, докато те не бъдат разпределени по-равномерно из цяла Бразилия и не им се осигурят подходящи хуманитарни условия в северния бразилски щат Рорайма. През последните няколко месеца там дойдоха десетки хиляди венецуелци, търсещи спасение от икономическата и политическата криза в родината си.