БСП ще определи днес водачите на листи на червената коалиция за изборите на 5 октомври.

Заседанието на Изпълнителното бюро на левицата започна в 11,00 ч на „Позитано“ 20, като неговите предложения трябва да бъдат потвърдени от Националния партиен съвет също днес. Заседанието на ИБ трябваше да се проведе в четвъртък, но бе отложено за днес. Според някои източници причината е, че лидерът на БСП Михаил Миков не е харесал направените предложения и било решено до днес да се даде повече време за уточняване на номинациите.

През последните две седмици в Столетницата се провеждаха събрания за редене на листите, като навсякъде в страната партийните организации са заложили на местни кандидатури - досегашни депутати и председатели на местни структури.

Днес своите номинации за водачи ще направи Изпълнителното бюро, по правило те не съвпадат с предложенията на партийните конференции.

Новоизбраният председател на партията Михаил Миков най-вероятно ще застане начело на една от софийските листи и така за първи път няма да води във Видин, предаде агенция „Фокус“. Друга от софийските листи най-вероятно ще бъде поверена на Стефан Данаилов. Това ще доведе до промяна в подреждането, определено от градската конференция на БСП, проведена преди седмица, която вече обяви своите предпочитания за водачи.

В Благоевград за водачи се спрягат Емил Костадинов, Корнелия Нинова и Георги Юруков. Като изненада може да се приеме и изтеглянето на заместник-председателя на партията Димитър Дъбов от листата в Шумен и най-вероятното му прехвърляне в друг район с по-дълга листа. Броят на събраните номинации от проведените събрания показват, че Димитър Дъбов е предпочитан за водач в един от двата Пловдивски района.

Очаква се бившият военен министър Ангел Найденов да смени Пернишкия избирателен район с Варна. Партийната конференция е издигнала за водач Борислав Гуцанов.

Като водачи за листи в големите райони се спрягат имената на Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова - за София-област и Благоевград, Драгомир Стойнев - за Бургас или Стара Загора, Кристиян Вигенин и Янаки Стоилов за Пазарджик, Захари Георгиев за Пловдив и др.

В Сливен местният депутат Деян Дечев има повече номинации от наложения преди година от София Валери Жаблянов. В Кюстендил социалистите харесват единствено Мая Манолова.

Неясно остава подреждането на кандидатите на БЗНС "Ал. Стамболийски" и на председателя Спас Панчев, който беше втори в листата в Благоевград през 2013 г. По същият начин стои въпросът с председателя на Български социалдемократи Георги Анастасов, на Александър Паунов от БКП и на Александър Радославов от Движението за социален хуманизъм.

В пълна неизвестност е гражданската квота, като за челно място има шанс досегашният министър на образованието проф. Анелия Клисарова, която получи доверие на конференцията във Варна, но едва ли ще пререди партийните водачи.