Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повечето хора в Русия "не са простили на Грузия заради 2008 година", пише "Комерсант", цитиран от БТА, в материал по повод 10-ата годишнина от петдневната руско-грузинска война, избухнала на 8 август 2008 г.

Според анкета на социологическия център "Левада" 23 на сто от жителите на Руската федерация са добре информирани за войната с Грузия, 56 на сто знаят някои неща за нея, но 18 процента от запитаните са чули за пръв път за тази война.

Антигрузинската пропаганда в Русия стигна върха си през 2008 г., напомня директорът на "Левада" Лев Гудков: "След приключването на конфликта за Грузия не се пишеха (в Русия, б. р.) нито лоши, нито добри неща. Медиите рязко ограничиха притока на каквито и да било сведения от тази страна."

Жителите на Русия започват да забравят войната с Грузия, защото е засенчена от събитията около Украйна, коментира политологът Ростислав Туровски.

Според анкетираните руски граждани, осведомени за конфликта, най-голяма вина за него носи ръководството на самата Грузия начело с тогавашния президент Михаил Саакашвили - това мнение споделят 34 на сто от участниците. Още 24 процента хвърлят вината върху САЩ и НАТО. Според други 20 на сто виновни са "всички поравно". Само 5 на сто сочат за виновни лидерите на Руската федерация, а 3 процента - ръководствата на грузинските отцепнически републики Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост бе призната от Москва след войната с Тбилиси.

Гражданите на Русия прехвърлят вината за конфликта с Грузия върху страните от Запада заради "традиционно негативното си отношение към тях", заявява Лев Гудков пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си. 

"Цялата антигрузинска пропаганда по онова време се градеше на тезата, че Русия не се противопоставя на Грузия, а на САЩ и НАТО, които стоят зад гърба на (тогавашния президент Михаил) Саакашвили", обяснява експертът.

Ключови думи

Коментари

 's picture

Petyo9

Заглавието казва

всичко. Друг пример: "Комунистите няколко пъти фалираха България, но за всичко е виновен Иван Костов"
Наака Швили's picture
Наака Швили
naakashvili

Дори Европейският съюз се отрече от тази лъжа.

Но нека да я повтаряме, след 100, 200 или 300 пъти може и истина да стане.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.