Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от участниците в престъпната група на Митьо Очите е общински съветник в Несебър.

Това съобщи в петък ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева по време на брифинг за разкритата престъпна група в Бургас.

Под ръководството на Спецпрокуратурата вчера на територията на града бе неутрализирана престъпна група, която в продължителен период от време се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъплени, които са в процес на установяване. 19 считани за приближени до Димитър Желязков-Митьо Очите вчера бяха арестувани при мащабна полицейска операция.

„Основният механизъм на действие на участниците и ръководителя на въпросната престъпна група е била да установяват на територията на Южното Черноморие и на к. к. „Слънчев бряг“ търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса спокойствие“, обясни Начева.

По думите ѝ това добре показвало как криминалната престъпност се е сраснала и с властта.

Общинският съветник е обявен за издирване заедно с Митьо Очите.

„Независимо от това вчера беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 хил. лв.“, коментира Начева.

Тя съобщи още че са иззети луксозни автомобили, ползвани от групата, и наркотични вещества, части за автомати и бойни оръжия, които предстои да бъдат изследвани.

Бандата на Димитър Желязков - Митьо Очите се състои от 8 мъже, сред които и несебърският общински съветник.

Начева уточни, че всички уличени имат повдигнати обвинения.

Кой е общинският съветник

По неофициална информация името на общинаря е Пейко Янков. Проверка показва, че той влиза в общинския съвет през 2015 г. от листата на местната коалиция СИЛА. Янков е крупен бизнесмен, занимава се предимно с хотелиерство. В декларациите си за конфликт на интереси е посочил участие и управление в "Слънчев бряг хотел холдингс" АД, "Черно море хотел мениджмънт груп" АД, "Хермес груп" ООД, "Климати Холидей" ООД, "Империал" ООД, Бул топ" ООД, "Рюген" ООД и "Рюген строй" ООД. Завършил е Стопанско управление и е специализирал Туристически мениджмънт в Германия. 

Роденият през 1977 г. Пейко Янков е известен и с това, че е син на убития през 2007 г. тогавашен председател на общинския съвет в Несебър  - хотелиерът Димитър Янков. След избора на новия общинския съвет през 2015 г. Пейко Янков за малко не става и негов председател. Той е трети мандат общински съветник.

Погребалният "бизнес" на групата

Прокурор Начева обясни, че бандата е действала от 2010 г. насам и основно се е занимавала с изнудвания, палежи и телесни повреди, така че да бъдат сплашвани търговски дружества със сериозен бизнес. Според обвинението хората на Митьо Очите имали апетит към бизнес с погребения, таксита, нощни заведения и други. Имуществото на тези, които отказвали да платят такса "спокойствие" на групата, било подпалвано за отмъщение.

 

Наблюдаващият прокурор по делото Евгения Станкова каза, че вчера в София, Бургас, Ямбол и Слънчев бряг били претърсени 30 адреса, където били открити общо 90 000 лева, за които се предполага, че са от престъпления. Открити били и 2 газови пистолета, преработени в бойни

"Целта на групата е била да създаде регионален монопол на търговията с автомати, погребални и таксиметрови услуги", подчерта и зам.-шефът на ГДБОП Стефан Джолев.

Шефката на спецпрокуратурата категорично отрече, че Митьо Очите е знаел за операцията срещу бандата му и заради това е избягал. "Ние знаехме, че той напусна България в понеделник, но не можехме да спрем да работим и да провалим цялата операция, за да го изчакаме да се върне", добави Начева и увери, че Митьо Очите ще бъде изправен пред български съд.

Пред бТВ Румяна Черкезова от една от траурните агенции в морския град разказа, че години наред е имала проблеми с трима от арестуваните – Йордан Въчев – Данчо Ларша и братята Пишиеви. 

По думите ѝ Ларша на всяко 10-то число от месеца получавал пари, които не е изработил – първо по 100 лв., а след това – по 150 лв. от всяко погребение. Освен това фирмата трябвало да му превежда осигуровки.

Отношенията им се влошили, след като той не предпазил фирмата от глоба от НАП. Спрели да му плащат.

Дъщерята на Черкезова била приятелка на единият от братята – Иван Пишиев. „Той започна да ме рекетира много повече, отколкото Йордан. Няколко пъти ме би, малтретираше дъщеря ми, тя избяга посред нощ от собствения си дом”, разказа жената. Тя била принудена да прехвърли джипа си на Владислав Пишиев.

Междувременно офисът й бил разбит, една катафалка – потрошена, а друга – изгорена.

В същото време Румяна Черкезова подчерта, че „в нашия бизнес – погребалния, Очите няма нищо общо”, а също и че не знае за престъпна дейност на друг от задържаните – Радослав Николов – Рачо. 

В района обаче изобилстват лепенките на охранителна фирма „Аркус”, към която Димитър Желязков на няколко пъти е споменавал, че е консултант.

Всички ще ги хванат

"Ще ги хванат. Всички ще ги хванат. Има си ръководство на МВР".

Това коментира в петък пред журналисти по темата премиерът Бойко Борисов.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.