От 1 септември 2014 г. почти една трета от учителите ще получават по-високи заплати. Това съобщи при посещението си в Добрич министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова.

Увеличението е разписано в проект за промяна на Наредба 1 от 4 януари 2010 г. за работните заплати на персонала в звената от системата за народната просвета.

Според документа минималната основна заплата на директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 680 лева, а на помощник-директор - 630 лева.

Назначените на длъжност младши учител, младши възпитател, учител, ръководител на компютърен кабинет, ръководител на филиал в междуучилищен център за трудовополитехническо обучение, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител и възпитател ще започват с минимална заплата 530 лева.

Педагозите, назначени като старши учители или възпитатели, ще започват от заплата 555 лева, а главните учители и главните възпитатели - от 590 лева.

Коларова обясни, че увеличението ще засегне 27 на сто от учителите. 

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева обясни, че става дума за среден ръст на заплатите от 5 процента. За младшите учители процентите са равни на 30 лева, а за учителите и старшите учители - на 20 лева.