Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От днес газ към България ще тече и от Турция. След пускането в експлоатация по обяд на разширението на транзитния газопровод за Турция (лупинг) между стралджанските села Лозенско, където е компресорната станция, и Недялско това вече ще е факт. 

Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка е част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Еврокомисията. Стойността на тръбата е около 12 милиона лева.

За рязането на лентата са поканени премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, представители на "Главболгарстрой", които изграждаха трасето, както и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Отсечката увеличава възможностите за транзит от 14 на 15.7 млрд. куб. м на година и осигурява реверсивни доставки - т.е. обръща се потокът на природния газ. Сега през българска територия се транзитира руски газ, който идва от Украйна и през Румъния и България стига до Турция.

В средата на юни т.г. Борисов, който участва в церемонията по откриването на газопровода TANAP в град Ескишехир от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев заяви:

"Много български политици са говорили за азерски газ, но не са казали как ще го докарат. С откриването днес на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме начин да докараме азерския газ", каза Борисов и обясни, че проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция.

Коментари

 's picture

geg

Не е "Лозенско",

а Лозенец ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.