Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сирия призовава международната общност да й помогне за завръщането на бежанците и да създаде необходимите условия за тази цел.

Това заяви днес пред журналисти ръководителят на сирийската правителствена делегация на срещата в Сочи за Сирия, постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари, цитиран от ТАСС.

"Ние призоваваме международната общност да окаже помощ на Сирия за връщането на бежанците и да създаде необходимите условия, в частност възможност за осигуряване на работа за бежанците на територията на Сирия", каза Джаафари.

Той отбеляза също, че приветства, постигнатото в Сочи споразумение за размяна на пленници.

"Нашата позиция за размяната съвпада с позициите на Русия и Иран. Предоставихме първоначален списък на изчезналите и отвлечените хора. Ние можем да го допълним и разширим, когато получим идентичен списък от страна на радикалните терористични групировки", посочи Джаафари.

Страните - гаранти на примирието в Сирия ( Русия, Иран и Турция) в приета днес съвместна декларация призоваха да се увеличи хуманитарното съдействие на Сирия и да се създадат условия за безопасно връщане на бежанците. 

След срещата за Сирия в Сочи Башар Джаафари каза, че неговото правителство няма да позволи на турските войски да останат в Сирия, предаде Асошиейтед прес. "Ние ще ги изгоним", каза той.

Турция, която подкрепя сирийската опозиция, изпрати военни в Северна Сирия да се сражават срещу Ислямска държава и срещу кюрдските милиции. Турция прати също така военни и в бастиона на опозицията Идлиб като част от споразумението за създаване на зони за деескалация, договорено с Иран и Русия. Джаафари днес каза, че Сирия си запазва правото да си върне Идлиб военно, ако разговорите за помирение се провалят. 

Джаафари каза също така, че сирийското правителство иска от САЩ и техните съюзници незабавно да изведат войските си от сирийска територия, предаде ТАСС.

Той съобщи, че Сирия ще работи за реформа на сирийската конституция въз основа на действащата конституция.

Коментари

Още си спомням как един

Още си спомням как един сириец се развика на сиененката - Ние не искаме да идваме в Америка, ние искаме мир в Сирия! Това обходи ютюб, но никоя медия не го показа...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.