Режимът в Сирия тихомълком е започнал да дава информация за някои от десетките хиляди хора, изчезнали в неговите затвори, пише в. „Дейли телеграф“.

Това е първото негласно признание, че много от тях са загинали в местата за задържане.

Един от тях е Ислам Дабас, арестуван през юли 2011 г. в предградието Дарая на столицата Дамаск. Датата на смъртния му акт – 15 януари 2013 г., е същата като тази на няколко арестувани заедно с него активисти. Това увеличава вероятността да е имало масова екзекуция, отбелязва изданието.

„Убедени сме, че са го обесили, защото същия ден е регистрирана смъртта на няколко негови приятели, - споделя Хиба, сестрата на Ислам Дабас. - Хора, лежали с него в затвора, ни казаха, че е изведен от килията във вторник. Очевидно вторник е бил ден за екзекуции.“

Засега са издадени 400 смъртни акта. Като причина за смъртта в тях са записани преди всичко инфаркти и инсулти. Близките обаче смятат, че затворниците най-вероятно са били изтезавани до смърт или са били обесени без съд и присъда. Нито едно тяло не е върнато на семейството на умрелия, нито пък на роднините е казано къде могат да го открият.

Хиба Дабас се пита защо правителството е решило чак сега, след толкова години, да издава смъртни актове. Експерти смятат, че решението показва увереността на правителството на Башар Асад, чиито сили през последните месеци успяха да си върнат стратегически важни територии около Дамаск и на юг.

Въпросът за политзатворниците оставаше главен препъникамък на преговорите за Сирия както в Женева, така и в Астана. Опозицията превърна въпроса в едно от ключовите си искания, но режимът в Сирия постоянно го отхвърля.

Доста се говори, че сирийското правителство и съюзникът му Русия смятат да махнат проблема със затворниците от дневния ред на преговорите, смятат от „Амнести интернешънъл“. Дамаск и Москва не искат да бъдат допуснати независими инспектори в местата за задържане, тъй като предвид ужасните условия там това ще причини много главоболия на режима.

Същевременно стъпките на сирийските власти може да са опит за намиране на политическо решение на кризата, смятат някои анализатори. Възможно е този ход да е продиктуван от Москва, която вече доста е изморена от войната в арабската република и иска нейното прекратяване. А и режимът на Башар Асад след военните си успехи би искал да получи политическа легитимация.