Великобритания е в състояние на Брекзит от 2 години. България е в състояние на Булгарекзит вече 11 години.

Брекзит е да влезеш в ЕС и след това да решиш да излезеш. Булгарекзит е да влезеш в ЕС, ама не съвсем.

Брекзит означава да заявиш на другите държави от ЕС, че не си съгласен с тях по една или друга тема. Булгарекзит означава да лобираш пред другите държави от ЕС за членство на трети държави, докато все още не си успял да ги убедиш, че ти самият си достоен за пълноправен член.

Брекзит е да бъдеш европейска държава дори когато излезеш от ЕС. Булгарекзит е да си евразийска държава дори когато си в ЕС.

Брекзит означава да отговаряш на критериите за членство, независимо че напускаш. Булгарекзит означава да не си изпълнил критериите на влизане, все да имаш какво да довършваш, но всячески да се правиш, че не разбираш защо си под мониторинг, защо не влизаш в Шенген, в еврозоната и т.н.

Брекзит е да има истинска демокрация, т.е. върховенство на закона и управление според волята на мнозинството дори ако не си в ЕС. Булгарекзит е дори когато си в ЕС, законите да се правят според интереса на един или друг силен на деня, а волята на мнозинството да бъде неглижирана.

Брекзит е да направиш референдум, в който решението да бъде взето с 51 на 49% и никой дори да не си помисли да не се съобрази с това решение, особено ако е политик. Булгарекзит е да направиш референдум, в който 70% от гласувалите и 35% от всички избиратели да се произнесат в една посока, а целият т.нар. елит - политици, социолози, анализатори, да им обяснява, че те не знаят какво правят и в крайна тези сметка тези вторите да успеят да наложат своето.

Брекзит означава всички да съжаляват, че напускаш. Булгарекзит е всички да въздъхнат с облекчение, ако решиш да напуснеш.