Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Протестите срещу полицейските акции в грузински нощни клубове се разсеяха като дим и "наркореволюцията" в Грузия се провали, констатира в. "Комерсант", цитиран от БТА.

Вестникът коментира мащабните митинги през уикенда в Тбилиси след операции на въоръжени полицаи в два известни нощни клуба. Там бяха арестувани 8 заподозрени в наркотърговия. Недоволството от несъразмерната според демонстрантите сила, проявена от силите на реда при операциите, скоро бе придружено с искания за легализиране на леките наркотици, после и за смяна на правителството, отбелязва "Комерсант".

Изданието напомня, че през последните седмици след употреба на наркотици в Тбилиси в нощни клубове починаха петима души, четирима от които тийнейджъри. Според статията освен осемте арестувани полицията е задържала и десетки други - главно за съпротива на правоохранителните органи. И по-специално политика Зураб Джапаридзе, лидер на партията "Нов политически център - Гирчи", обявила се за пълно легализиране на наркотиците. Всички задържани са били глобени и освободени. 

Всекидневникът обяснява в тази връзка, че има правно противоречие в Грузия във връзка с употребата на наркотици. Конституционният съд призна, че пушенето на марихуана "не застрашава обществената сигурност", а търсенето на отговорност от потребителите й е "намеса на държавата в сферата на личното и свободното човешко развитие". Това обаче не доведе до фактическа легализация на тревата. Пушачите на коноп отнасят глоби от по 500 лари (170 евро), а от търговците се търси наказателна отговорност.

Точно това изтъкна движението "Бял шум", организирало протестите в грузинската столица. Водачите му заявиха, че забраните тласкат младежта към употреба на по-опасни вещества. Протестиращите напомниха, че кметът на Тбилиси Каха Каладзе обеща да развива "нощната икономика" в града, което е невъзможно заради полицейските акции.

"Комерсант" описва съботния митинг пред парламента на Грузия "срещу репресивната наркополитика на властите". Организаторите обаче донесли диджейски пулт и уредба, тъй че проявата "наподобявала по-скоро парти" с участието на 3000 души, които постепенно се разотишли и на сутринта полицаите демонтирали палатките на площада. 

Грузинският вътрешен министър Гиорги Гахария поднесе извинения на протестиращите заради действията на полицията и междувременно заяви, че органите на реда контролират изцяло ситуацията на централния булевард "Руставели" в Тбилиси, информира руското онлайн издание "Спутник". 

В града продължиха тази нощ протестите на движението "Бял шум", което обвинява полицията в употреба на сила срещу посетителите на нощни заведения. Имаше и контрапротести, отбелязва електронният вестник.

Коментари

Грузинските "умни" и "красиви" са като нашите -

надрусани, кресливи и нито умни, нито красиви. От друга страна, тежко е да си в държава, "либерализирана" от такива като Саакашвили. Без път нанякъде, какво остава, освен нощни барове, поркане, дрога и по некой "протест"? Както у нас...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.