Премиерът на Унгария Виктор Орбан има сходна позиция по отношение на ЕС с тази на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Това е един от изводите в статия на "Росийская газета" с автор Евгений Шестаков, цитирана от БТА. Статията е посветена на изказванията на Орбан срещу Брюксел, но в нея са посочени и критични изказвания към ЕС и на Кисинджър.

Цитира се скорошно интервю на Кисиндръж пред "Файненшъл тамс", в което той казва следното:

"През 40-те години на миналия век европейските лидери знаеха ясно накъде вървят. А сега те искат предимно да избегнат неприятности".

"Росийская газета" коментира, че настоящото европейско ръководство, избрано по време, когато отношенията със САЩ изглеждаха безоблачни, а трансатлантическото партньорство - непоколебимо, не е в състояние да реагира ефективно при променените геополитически условия. Резултатите от визитата на Юнкер във Вашингтон били подчертали безпомощността на ръководителя на ЕК, който не бил успял предварително да изработи единен европейски подход за това как да се реагира на икономическите претенции на Белия дом. По същество Юнкер си оставал главнокомандващ на европейската икономика в мирно време, докато миграционната криза и отсрочената търговска война с Америка изискват различен тип ръководител, способен да мобилизира всички европейски сили.

Именно за необходимостта от такъв тип стратегически промени в работата на ЕК бил говорил в Румъния и Орбан. Той желаел да вижда непреднамереност у ключовите институции на ЕС и призовавал ЕК да защитава европейските свободи в интерес на цяла Европа без изключения, а не в интерес на отделни страни, по-склонни към либерализъм. 

В интервюто за "Файненшъл таймс" Хенри Кисинджър каза още, че ако Европа не успее да отстои своята самостоятелност и през Атлантическия океана премине линия на разкол тя ще се превърне в "придатък на Евразия" и ще се озове под властта на Китай. А Америка ще стане геополитически остров.

Струва ли си да вярваме на прогнозите на премиера на Унгария Виктор Орбан, който е убеден, че на мястото на управляващите сега в Брюксел европейски елити ще дойдат нови "християндемократически" политици, пита "Росийская газета". Изданието посочва, че ръководителят на унгарското правителство винаги е бил яростен критик на властите на единна Европа и предсказанието му за "апокалипсис" за Европейската комисия (ЕК) изглежда напълно естествено. Задава се обаче и въпроса не представя ли Орбан желаното за действително.

Решението на ЕК да съкрати субсидиите за страните, които се обявяват срещу решенията на Брюксел в областта на миграцията, и да поощрява тези, които са готови да приемат бежанци и да строят за тях лагери, отново нажежи отношенията между еврочиновниците и Източна Европа. В реч в Румъния Орбан обвини ЕК в пристрастност. Според него ведомството на Жан-Клод Юнкер действа в интерес на либералите и против страните от Източна Европа.

"Европейската комисия е враг на свободата, защото защитава строителството на европейски социализъм, а не свободата", обяви унгарският премиер. 

Според "Росийская газета" надеждите на Орбан за скорошна смяна на висшите чиновници в Брюксел не са лишени от основания. Припомня се, че наскоро в британското издание "Спектейтър" френският журналист Жан Катремер е сравнил атмосферата в Брюксел с епохата на "късния Брежнев". Той обвинява апарата на ЕК в укриване на факти, свързани със здравето и пагубните навици на Юнкер.

"Росийская газета" изтъква, че много по-силен удар по брюкселската бюрокрация може да нанесе конфликтът между ЕС и САЩ. Търговската война, прекратена при условията на президента Доналд Тръмп, демонстрирала неподготвеността на единна Европа за самостоятелно "плаване". А изтеклите в печата подробности от срещата Тръмп-Юнкер потвърдили, че по време на дискусията председателят на ЕК даже не се е опитвал да отстоява общоевропейските интереси и всъщност е настоявал само за това, което е искала Германия. В резултат Тръмп - за облекчение на Берлин - временно отложил налагането на мита върху европейската автомобилна промишленост, но задължил Европа да купува повече американски стоки. И настоял Вашингтон и Брюксел съвместно и в максимално кратки срокове да се придвижват към отменяне на митата, бариерите и субсидиите.