Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китай и Великобритания планират да започнат дискусии за споразумение за свободна търговия между двете страни след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това заяви днес вПекин новият британски първи дипломат Джереми Хънт, цитиран от Франс прес.

Той избра Китай за първото си посещение извън Европа, след като пое външното министерство в началото на юли, сменяйки в министерското кресло Борис Джонсън, подал оставка заради разногласия с премиера Тереза Мей по стратегията й за “Брекзит”.

На съвместната пресконференция с китайския си колега Ван И, Хънт съобщи, че Пекин е предложил споразумение за свободна търговия с Великобритания, когато страната напусне ЕС в края на март 2019 година.

“Ние обсъдихме предложението, отправено от министъра на външните работи Ван И да започнем дискусии за постигането на споразумение за свободна търговия между Великобритания и Китай след Брекзита”, заяви Хънт.

При посещението си в Пекин в началото на годината Мей говори за ускоряване на дискусиите за премахването на търговските бариери между двете страни.

Китайците и британците обявиха последните няколко години за "златна ера" в техните отношения. Един от изразите на това затопляне бе официалното посещение през 2015 година на президента Си Цзинпин във Великобритания, когато той бе приет много тържествено от кралица Елизабет Втора, припомня АФП.

Великобритания в момента не може да договаря и сключва търговски споразумения с други страни докато все още членува в ЕС, защото търговията е област от изключителна европейска компетеност. 

Обединеното кралство все още преговаря по условията за напускане на ЕС. Правителството на Мей твърди, че ще означава напускане на митническия съюз и единния пазар посредством преходен период от края на 2020 г. Той трябва да бъде използнат от Лондон да договори и бъдещите си търговския отношения с ЕС, за който Великобриатания ще бъде вече трета страна.

(БТА и екип на Клуб Z)

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.