Управителят на фирмата, която преди две години купи част от т.нар. "Царски конюшни" в София, твърди в писмо до медиите, че изгорялата миналата нощ сграда в тях не е негова.

"Във връзка с пожар на територията на обект, станал известен като „Царските конюшни“, бихме искали да заявим, че опожарената сграда не е собственост на Евротрансбилд ЕООД, а е друга сграда в същото каре", пише Янко Иванов, управител на "Евротрансбилд" ЕООД.

По думите му не е вярно, че опожаряването на сградата ще позволи застрояване на терена.

"Целият обект, познат в публичното пространство като „Царските конюшни”, е съвкупност от над 20 отделни сгради на различни собственици – държавни и частни. Евротрансбилд ЕООД, управлявано от Янко Иванов, е собственик на терена и съсобственик заедно с Националната художествена академия на една от всичките сгради, която не е засегната от пожара през изминалата нощ - пише управителят. - Сградата, на която Евротрансбилд е съсобственик се намира на административен адрес бул „Васил Левски“ 108, а засегната от пожара сграда се намира на ъгъла между ул „Врабча“ и ул. „Панайот Волов“.

Междувременно Министерството на вътрешните работи съобщи, че няма данни за умишлен палеж.

Парцелът бе купен през 2016 г. от Иванов, бивш управител на КТБ, за 90 лв. на квадратен метър. Сделката подписа тогавашният областен управител Веселин Пенев, който е обвиняем заради нея. Имотът от 7,5 дка е бил продаден по време на неговия мандат за малко над 650 хил. лв. при пазарна цена от близо 11 млн. лева. Обвиняема е и оценителката на имота Юлия Димитрова Цекова.

Според непотвърдена информация на Би Ти Ви изгорялата сграда е собственост на МВР.

Дим от останките на покрива и вътрешността се издигаше до късно следобед днес и пожарникарите трябваше да гасят допълнително.