Италианският вътрешен министър Матео Салвини има приятелски съвет към британската министър-председателка Тереза Мей: Бъдете по-твърда с Брюксел в преговорите за Брекзит.

 
"От опита ми в Европейския парламент знам, че или вие се налагате, или ви се налагат", казва Салвини в интервю пред "Сънди Таймс". "За определени неща не е необходимо да показвате гъвкавост".
 
Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", е първият член на европейско правителство, който показва съпричастност и съветва Мей как да води преговорите с 27-те, сред които е и Италия.
 
Нещо повече, той критикува позициите им и изразява надежди за успешен "Брекзит", който да послужи за пример и на други държави членки.
 

"Няма нито обективност, нито добра воля от европейска страна - казва Салвини, посочвайки, че ЕС се опитва да накаже британците. - Надявам се преговорите да завършат добре, така че Обединеното кралство да послужи като пример на тези, които излизат от ЕС. Спомням си референдума (за напускане на ЕС от 23 юни 2016 г. - б.р.) като пример за участие и свобода".

Миналия четвъртък главният преговарящ  за "Брекзит" от страна на ЕС отхвърли последния план на Мей за постигане на споразумение. Той й напомни, че до средата на октомври Брюксел и Лондон трябва да стигнат до сделка, за да мине тя през необходимите ратификации в Европейския и националните парламенти до датата определена за британското напускане - 29 март 2019 г.

"Лигата" управлява Италия в коалиция с антисистемното левичарско движение "5 звезди".