Загадъчна среща на германската канцлерка Ангела Меркел с външния министър на Русия Сергей Лавров занимава политическите наблюдатели в Берлин, съобщава в. “Билд”.

Според изданието в срещата са участвали също германският външен министър Хайко Маас и шефът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

“Какво са обсъждали Меркел и Маас с военния стратег на Путин?”, задава въпрос “Билд”.

Изненадваща е липсата на официално съобщение – нито от канцлерството, нито от външно министерство. Още повече, че от миналата седмица Меркел е в отпуск. Тя прекъсна почивката си само вчера, за да участва в откриването на Вагнеровите музикални тържества в Байройт.

Според най-тиражния германски всекидневник срещата на осем очи се е състояла във вторник в канцлерството. Основните обсъждани теми са били конфликтите в Източна Украйна и Сирия, както и подкрепяните от Иран милиции в Сирия да бъдат държани далеч от границата с Израел. Никак не било случайно, че Лавров и Герасимов са пристигнали в Берлин от Израел, където са били на визита.

На запитване на “Билд” от канцлерството са отговорили лаконично: “Разговорът беше поверителен.”

По-разговорливи били от руското външно министерство. От там са отговорили, че на срещата в Берлин са били обсъждани обстоятелствата по връщането на бежанци в Сирия, тъй като стотици хиляди сирийци са избягали от ужасите на режима на Асад в Германия.

“Билд” описва Герасимов като главен стратег на руско-сирийския военен поход с трагична равносметка – над 6000 избити мирни граждани от руските бомби и над два милиона прогонени от родните им места след края на 2015 г. Освен това от 2014 г. заради ролята му във войната в Украйна руският шеф на Генщаба е включен в европейския списък за налагане на санкции. Лицата, чиито имена фигурират във въпросния списък, нямат право да посещават държави членки на ЕС.

Въпреки това Герасимов е пристигнал в Берлин, след като федералното правителство на Германия е използвало вратичка – при важни обсотятелства се допускат изключения.

“Явно за правителството в Берлин срещата, за която упорито мълчи, е била много важна”, пише изданието.

Цитират се и критики от страна на опозицията. Според експерта по външни работи на Свободната демократическа партия Биджан Джир-Сарай било жалко, че Берлин пазел пълно мълчание по обсъжданите теми по време на срещата: “Това безмълвие превръща разговора в подозрителен.”

Недопустимо било и че федералното правителство не оповестило предварително срещата на високопоставените руски политици с Меркел и Маас. За нея се разбрало едва впоследствие и то от медии.

Цитиран е и Омид Нурипур, специалист по външна политика от друга опозиционна партия - Съюз90/Зелени”: “Стъписващо е, че федералното правителство кани в Германия официални лица, включени в забранителен списък да посещават държави от ЕС. Поради това ще настояваме за парламентарна процедура.”