Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ОГНЯН ИСАЕВ

Текстът на Огнян Исаев е провокиран от анализа на Владимир Каролев "Моето си е мое, чуждото е общо". В него авторът се спира на проблема за незаконното строителство в ромските махали и последните опити за премахването на незаконните постройки като се опитва да осмисли случващото се през призмата на отношението към частната собственост. Анализът на Каролев може да прочетете в рубриката "Мнения".

Докато чакам деня, в който ще бъде чута, прочетена, видяна и, дай Боже, преживяна моята визия за България, ще продължавам да отговарям на: медийни експерти, които се изказват като лесовъди; икономисти, които се държат като антрополози; политици, които управляват багери; граждани, които не се държат като такива; законотворци, които нарушават закона. Защо ли? Защото в случая само този, който не познава закона, може да твърди, че бутането на единствено жилище на човек, е спазване на закона. Само този, който не е строил къща, не знае какво е да му съборят дома, който е градил тухла по тухла цял живот и кътал пари за дървен материал и цигли. А после и за обзавеждане. Неспирането на незаконните строежи в зародиш, а бутането им в завършен вид; оставянето на стотици мъже, жени и деца на полето; зачеркването с предизборна лекота съдбите на хора, които почти са се интегрирали; хора, които си плащат тока, водата, данъците и харчат заработено в чужбина тук в България; връщането им в начална позиция; извършването на акцията публично и шумно...

Зловещ пиар?

Ако всичко това не е зловещ пиар, то със сигурност е жестока политическа недалновидност. Улици с номера, партиди за ток, водомери, лични карти с постоянен адрес, канализация, масивни сгради - от тухли, а не от балатум и фазер. Всичко това се е случвало със знанието на кметове, съветници, министри, експерти и разни други Андрешковци. А днес всеки се е скрил - ни лук ял, ни лук мирисал. Е, разбира се, никой няма да се трогне предизборно, ако прокуратурата тръгне да им търси отговорност, а и все пак „хора от вътре са си“. От едно тесто са всички. В едно гърне бъркат. За мед. В едни гащи... Друго си е ромчетата сополиви да застанат пред багера и майките им да припадат. Това е възбуждащо. За българина. И жандармерията като влезе в действие и почне да си прави селфита... На българина му иде да наниже тези гадни роми на шиш. Затова ще гласува за кмета на следващите избори. Нищо, че са парламентарни. Просто за него кмета си върши работата и спазва закона. Това е.

Свикнали сме с присъствието на държавата
Много българи и български политици са много добри в това да илюстрират с другите израждането на демокрацията, нарушаването на законите и моралните норми. Но малко са склонни да дават пример със себе си. С това поведение гъделичкат остатъците от патриотичното си его и най-пропадналите български националисти, които се хващат на думите за уродливостта на другите като удавници за сламка - "ей ги на, те тия са виновни за положението ни". От 50-годишните наслагвания почти всички в България са свикнали с присъствието на държавата – дори в личния им живот. Когато обаче държавата се отдръпна, настана пълен хаос. Да, има проблем с тълкуването на чуждата частна собственост и то не само от страна на ромите, а от всички. Мръснишкото мятане на ромите към публиката, в стил "дръж, Бенджи, изяж ги" не е нищо особено, освен двоен гъдел на националистическото самочувствие – „вижте ни колко сме умни, а вижте ги колко са глупави“. Алогично е да твърдиш, че ромите нямат желание да си плащат тока и водата, а после да цитираш данни и аргументи, които обезсмислят тезите ти.
 
Лъжа е, че ромите нямат своя собственост

А по-голяма лъжа е, че ромите не са наясно с частната собственост. Но не е лъжа, че има доста незаконни постройки в много от столичните квартали, които не са ромски. Не е лъжа и че много българи нямат никакъв документ за собственост след Освобождението, но държавата урежда този проблем, защото той засяга всички. Истина е и че вилите около Ивайловград не са на роми, а са незаконни. Истина е също, че хотелите на първа линия на морето пак не са на роми. А длъжниците на ТЕЦ-София роми ли са? А Вальо Топлото? „Ало, Ваньо“? Все роми ли са това? Българи ли управляват тази държава или роми? Българи или роми купуват гласове на изборите? Иначе вече е ясно, че всички си ги продават! Може би има много повече етнически доводи в ущърб на етническите българи, които биха могли да бъдат обвинени за състоянието на България. Но това ли е начинът? Да си бъркаме в очите с пръст - ти си ром, ти си турчин, ти си помак, ти си евреин, ти си българин...?! Разделението води само до ослепяване в името на измислена чест и черна слава.
 
Няма как да се опровергаят историческите документи, според които България от както се е освободила, прави серия от опити през различните десетилетия да смачка малцинствата, които живеят на територията й. Единици са онези българи, които си жертват името и живота за малцинствата. Техните имена се помнят, но не се помнят имената на националните злодеи. Защото това вече е израждане на демокрацията. Защото тогава идва чувството на срам и смирение. 
 

Спрете с даването на "толеранс за интеграция"
Тезата, че "на ромите е даден достатъчен толеранс да се се интегрират", сама по себе си е лъжлива и расистка. Защото поражда ненавист и омраза към близо 1 млн. български граждани и още поне 15 млн. роми само в Европа. Защото решението на един политически въпрос, какъвто е ромският, не може да се отъждестви с "даване на толеранс". Нека все пак да споменем какъв „толеранс“ е дала и дава българската държава на ромите, за да се интегрират. Всеки ден на ромите се дава толеранс да бъдат наричани "престъпници", "изнасилвачи", "крадци" и пр. във всички медии. МВР също даде своя толеранс на ромите – битовата престъпност започна да се нарича „ромска“. Първо на ромските махали се дава толеранс, като не се е асфалтирала нито една улица за последните 30 години. А в бизнеса имат страшен толеранс – едни добри и загрижени българи прехвърлят всичките си фирми със задължения на ромите. За културата да не говорим – такъв толеранс им е даден, че освен кючеци нищо друго не им се позволя да свирят и покажат. В съдебната власт също им е даден толеранс – няма нито един ром на висок пост в съдебните институциите, но за сметка на това затворите са пълни с кокошкари и железари. Продължавам да си мисля, че това е позитивна дискриминация към ромите. В изпълнителната власт също има толеранс – ромите имат запазени места само в чистотата. В законодателната власт винаги са най-поощрявани – ромите са водачи на листи, само че отзад напред. Предполагам недоумявате как може тези хора да не се справят при толкова голяма толеранс. Аз също се чудя. Наистина е време да спрем с толеранса.
 

Кухи структури
Бих предложил да се създаде нова национална структура, която да отговаря за интеграцията ромите, тъй като Европейската комисия има такова изискване за изпълнение на националните стратегии за интеграция на ромите в страните членки на ЕС. Към момента структурата, която отговаря за това е куха и неработеща – много толеранс дава, казано накратко. Но това не пречи работещите там да получават тлъстите си заплати и да летят със самолети до европейските столици, за да обясняват какъв толеранс се дава на ромите у нас. Този орган е консултативен орган и не взима решения. Именно по тази причина почти всички граждански организации го напуснаха и отказват да работят с него  от две години. Нужен е орган, който може да взима решения и да разполага с необходимия човешки ресурс, за да работи ефективно. 50% от служителите в тази нова структура трябва да са роми (време да спрем толеранса в чистотата), които да не са политически квоти на една или друга партия, а да бъдат избирани и оценявани на базата на опита, образованието и експертизата, която носят. Този орган трябва да има правото да внася законопроекти, засягащи ромската интеграция. Да оперира с финансов и човешки ресурс, да разполага с властови механизми за създаване на политики. Да се отчита пред Народното събрание.
 
Относно патриотизма и любовта към България – не можеш да накараш едно дете да обича родина, която му бута къщата и го оставя на улицата. Това нито създава отношение към частната собственост, нито към публичната такава. В съзнанието на това дете ще остане отпечатъкът, че държавният багер е бутнал единствения му дом. Няма как да си влюбен в родината, когато тя не те защитава, а ти дава „толеранс“. Ако някой страда от Стокхолмски синдром, то със сигурност това не са ромите и децата им.

Огнян Исаев е журналист и експерт по малцинствени въпроси, с опит в областта на образованието и правата на човека. Бакалавър по журналистика и магистър по психология. Специализирал е в САЩ в областта на правата на човека и общностното организиране.

 

Ключови думи

Коментари

Self

Преди малко попаднах на една друга статия - роми дават хапчета за кръвно на 2-годишната си дъщеря за да я изкарат инвалид и да се възползват от всичките финансови и нефинансови облаги, които държавата осигурява на инвалиди. "По закон родители на дете с над 50% инвалидност получават 240 лева месечна помощ. Освен това детската добавка е 100 лева, полагат се и интеграционни добавки, всяка между 9,75 и 13 лева, както и 195 лева за балнеолечение. Лекарите казват, че това не е първият случай, при който родители съзнателно осакатяват детето си, за да взимат социални помощи. „Имали сме случаи, когато на бебета са връзвани средните пръстчета на крачетата с тънка корда. След месец мястото се инфектира, гноясва и се налага ампутация". Ако може да ми отговори автора как един такъв ром може да се интегрира и да се назначи "на висок пост в съдебните институции" - ще приема всичките му доводи! Да си ром е начин на мислене, не въпрос на произход. "Ромите имат запазени места само в чистотата" - хора без образование не стават за директори и законотворци. Когато осъзнаят ползата от образованието (средното е безплатно за всички)и започнат да полагат усилия да се ограмотяват вместо да раждат деца още от 14-годишни и да чакат на държавни помощи, тогава могат да имат претенции. Трябва да дадат нещо на тази държава преди да искат само от нея. А законите са едни и същи за всички.

Много добър коментар, поздравления.

Огнян Исаев е неква НПО-калинка. Само "Специализирал е в САЩ в областта на правата на човека и общностното организиране". ми е напълно достатъчно

xxx

Не роми управляват държават! Това е ключовото в статията! Можем да се сърдим на когото си щем, но виновно е мнозинството, че не създава условия за развитие на малцинството!

Self

Който иска - може да се развива! Само че циганите не искат. Това е проблема. И вечно плачат и искат някой нещо да им дава и осигурява. Нали им направиха фургони/къщи, обзаведени, чисто нови, във Варна след потопа. И какво казаха младите роми - не ги искаме, няма телевизор :) Ромска му работа! То живяло в съборетина, дава му се без пари чисто ново, обзаведено, и не го иска! Нагли до безкрай.

лупи

А кой реши циганите да станат роми? И автора да си признае,че не се интегрира това, което не иска да се интегрира.

Тезата е несъстоятелна.Не може да е незаконно бутането на незаконна постройка, която не би трябвало да е създавана изобщо. Освен това казусът е преди всичко етичен - защо тези постройки са строени с ясната мисъл, че са незаконни? Извършителите трябва да си понесат последствията. Авторът е прав единствено за това , че има и редица други незаконни постройки, които също трябва да бъдат съборени.

Self

Докато ромските деца са само средство и източник за изкарване на пари, използвани от собствените им родители като стока, така ще стоят нещата. Те сами не се уважават, искат другите да ги уважават. До ХХХ - А кой да създава условия за развитие на мнозинството? С това мислене вечно някой друг да създава нещо, което ти да ползваш - няма да стане! Като не ви харесва - направете вие нещо, и си го ползвайте! А какво остава на вас да чакаме ние да се ползваме от нещо, създадено от вас! Пази боже!

zban

извинявай господинчо, но аз например след 32 години НЕПРЕКЪСНАТ ТРУДОВ СТАЖ,през което време съм работила 6-7 месеца от всяка година за държавата, за изработвенето на ПРЕКИТЕ И КОСВЕНИ ДАНЪЦИ, нямам единствен дом, нямам дом пък бил той незаконно построен. Първо работих при тошо, жилище само с връзки, с дебели връзки с другари от цк на бкп, иначе имам подадени документи в социалистическата комисия. Е, не се крласирах. Второ работя и при прехода на същото това цк на бкп, обраха ни внесените в дск пари за жилище и точки, трай коньо за зелена трева. После надуха балона и с мизерните заплати не можеш и под наем дори да живееш. Ако другарите не крадяха толкова сигурно, като в нормалните страни можеше да си купим жилище за 6-8 годишни заплати, хайде де не е като в Дания за две. И трето, достатъчно пари се наляха за вашата интеграция, защо все още не сте интегрирани и какво направи с парите цв.кънчев

Христо Ботев

Self, не говори наизуст! Има близо 50 хил. роми с висше образование. Едните заминаха за чужбина, другите все още са в България и се двоумят дали да не заминат. Те са по-достойни от много българи, които са съдии, прокурори, депутати, кметове, министри и пр. Но такива хора не им трябват на твоите любими партии ГЕРБ, БСП и ДПС. На тях има трябват такива като Цецо Кънчев и Бат Сали. Защото другите не им се вписват в схемите. Стига си говорил за ромските деца. От мухата не е нужно да правиш слон. Ти сигурен ли си, че всички българи си гледат децата така, както трябва? Сигурен ли си, че не ги експлоатират? Я пак си помисли. Да, сред ромите, както и сред българите, има родители, които експлоатират децата си. Но това не е етнически белег. По тази логика българите трябва да най-големите продажници, защото не роми са предали Ботев и Левски, а българи. Не ром е осъдил Левски на бесилото, а българин, който после става депутат във ВНС. Генерализации могат да се правят, бъди сигурен, по много по-жесток начин за българите. Но помага ли това за намирането на решение, за което пита автора? Какво е казал Славейко, нали знаеш, за българския народ? А Ботев много е обичал патриотите, нали? И още нещо - "А какво остава на вас да чакаме ние да се ползваме от нещо, създадено от вас", поинтересувай се кой е бил основно в строителни войски. КОй е построил АЕЦ Козлодуй? Кой е построил голяма част от пътищата в България. Ако щеш опитай се да разбереш кой е построил НДК. Толкоз!

Self

Партийния нюанс на проблема няма да коментирам. НЕ си струва - тези партии скапват живота на всички ни тук. Каквото за ромите - такова и за нас. Всички нации и народи си имат - кусури, българите също. Да не изместваме темата и проблема. Тук говорим за ромите и нежеланието им да се интегрират и да допринасят с нещо, а само да искат и да мрънкат. Но ще ти кажа друго - строителните войски не бяха пожелание - те бяха задължителни! Затова ромите са строили. А не защото им се е достроило магистрала за каруците! НЕ познавам и един българин, който да си третира детето така, както ромите. Лоши родители има навсякъде, и от всички нации и етноси. Да си алкохолик и да не му обръщаш внимание, примерно - е едно, но да го създаваш с ясното съзнание да го продаваш или да го използваш за източник на доход, никой друг не го прави освен ромите. НО никой не си третира децата така, както ромите. Затова казах - да си ром е начин на мислене, а не въпрос на произход. Протестират във Факултето, блокирали жп линията - и какво, децата най-отпред пред влака! Не родителите, а децата най-отпред! Моля те, спести ми лекцията за добрите родители. Дори работещите родители могат да се нарекат "лоши", защото въпреки че работят, не могат да осигурят нужното на децата си. НО ПОНЕ ПОЛАГАТ УСИЛИЯ. А за ромите не мога да кажа това. РЕШЕНИЕТО Е В САМИТЕ РОМИ! НЕ В ДРУГИТЕ, КОИТО "ТРЯБВА" ДА ГИ ИНТЕГРИРАТ! Така нареченото мнозинство е виновно само и единствено за това, че продължава да ги търпи и им позволява да живеят на гърба им.

Self

И още нещо, ако си ром с висше образование със сигурност знаеш, че не можеш да си построиш барака където ти падне, и после да протестираш и да искаш да ти я узаконяват ей така, само защото ти е единствено жилище. И сигурно не чакат на социални помощи, а си търсят работа, както правят нормалните образовани хора. Така че ние не говорим точно за тези роми, и няма нужда да ги превъзнасяме сякаш са направили геройство. Просто са се научили да живеят по правилата и много добре знаят за какво иде реч тук. И предполагам си плащат и данъците, като всички нас!

Ботев

zban, питай другарите къде са парите за ромите! Питай Боко тиквата! Питай ги. Всички пари са там, където са парите от пенсионния фонд - в някой швейцарска банка! Но не и при ромите. Ромите с облагородяват с парите, които припечелват в Германия, Франция, Белгия, Холандия и др. И не от кражби, а от работа по заводи и фирми.

Self

Ромите в БГ се облагородяват с откраднатото от другите. От бедните пенсионери, които живетя в собствените си домове като затворници и няма кой да ги защити от наглите роми и набезите им! От помощите от нашите данъци. от измамите по телефона, от проституция, и т.н., но не и от честен труд!

Кабули

Огняне, няма смисъл! Прелива се от пуста управленческа глава в празна управленческа глава. От коментарите - и не само от тези, а въобще от всичките през тези 25 години - се разбра, че българите са господари на НИЩОТО.

stiga ste plioli ciganite ela da vidite prostitutkite v italiq ot kakav etnos sa balgarki a texnite suteniori sa texnite bratq ili bratov4edi a elate da vidite i cigankite rabotqt kato badantki sire4 prislugi na den i no6t dori i za mizernata zaplata v italiq ako nqkoi doide za da se uveri parvo davleze v bar 24 za da vidi koi mlati kio4ecite v kompaniite na marokanci albanci i vsekakvi na cii na6ite balgarki si davat zaplatite na 25 28 godi6ni mom4eta za da prespqt s tqx xora povqrvaite cigankite ne go pravqt stava na vapros za napoli 4e i marokancite ve4e igraqt balgarski tanci a pak na6ite se spravqt s kio4eka po dobre ot cigankite zabravixa semeistvata si ve4e nema cigani balgari i 4esno da si ka6em izleznaxa po skromni i 4estni ot nas bravo na tqx

Селф

Какво общо има това с казуса, който е поставен тук?

Бате Джони

Скоро в страната ще останат полуграмотни българи, защото и неграмотните роми са вече са с един крак извън България и тогава ще ви гледам сеира гадове български! Тогава ще търсите някой друг да вините за собствената си нищета и мизерия. Пенсионерите в Гърция ще ходят на море, а българския пенсионер ще си купува половината от лекарствата и ще оставя малко пари за хляб и кисело мляко! Кога ще се осъзнаете, че не ромите, а българите са виновни за подобието на живот, в което сте? 500 години ... забравени ли са? И както пише в друг коментар "не роми са предали Ботев и Левски, а българи. Не ром е осъдил Левски на бесилото, а българин, който после става депутат във ВНС. " Хайде коментирайте пак колко са неморални ромите, но се погледнете в огледалото първо!

Self

Мен би ме било срам от себе си да говоря по този начин. "Гадове български"? А ти какъв си? Това, което не разбрахте, е че останалите хора в тази държава си имат достатъчно проблеми за решаване, като например българските политици, които ги мачкат, за да седнат да се занимават с вашето интегриране и издръжка. Като искате да емигрирате - прав ви път. В момента в Швеция дават пари на роми-просяци да се върнат обратно тук. Ако бяхте стока щяха да ви задържат за да помогнете да си повишат стандарта на живот. Понеже сте много оправни затова нямате собствена държава, а паразитирате върху другите. Пенсионерите тук, за разлика от вас, са работили, и могат да претендират за нещо от държавата. А вие за какво претендирате? Вместо парите за вашата издръжка да се дадат на тях, вие отгоре на това и недоволствате. Марш оттука, паразити!

Self

Проблемите с ромите, са си проблемите с ромите. Останалите проблеми пак си стоят. Така че да не бъркаме понятията. Но ние поне се опитваме да ги решаваме. А вие какво направихте, роми? Някакво предложение от вас? Някакъв принос от вас? Именно на фона на останалите проблеми трябва да се оправяме и с вас. Вие сте само бреме за тази държава докато не започнете да наравно с останалите да си плащате и да спазвате законите. ТЕ са едни и същи за всички. И ми писна някой да ми вменява, че трябва да ви интегрираме, дори и срещу заплащане. Мен някой да ме е интегрирал? Айде малко се напънете и вие, а? Не може само наготово.

Владимир Путин

Селфи, добре че ви направихме държава, която от както я създадохме не можете да управлявате, затова все чужди ви управляват - Фамилията на Кобургите, после ние ви погнахме и вече 70г. така си ви работим. В голяма грешка си. Вие нямате държава. Има територия, която си мислите, че е ваша държава. Но никога вие не сте я управлявали и владеели. Ти наистина ли вярваш, че България е създадена 681 г.? Някой сериозно те е излъгал. Българите на Запад се срамуват, че са българи. И не заради циганите, а заради прости българи като тебе, които виждат не по-далеч от зурлата си. Ганьооо, жулиш ли сливова. Вземи се изкъпи. И за твоя информация Тодор Живков е ром (от власите е), а не българин. Костов също е ром. Ако някой е направил нещо добро за тази държава, то това не са българите, а ромите. Айде, чакам да видя следващата ти малоумна мисъл. Явно си безработен или на заплата - плащат ти на коментар. Внимавай, че скоро ще вас българите ще ви дам на ромите, че те май са по-качествени от вас!

Селф

Е, щом ти управляваш държавата, видно е докъде си я докарал. Тогава какво дириш тук? Комплекси да избиваш? То заради такива като Костов и тебе нещата са на тоя хал. А като вие срам на Запад, че сте българи, кажете, че сте цигани тогава. Колко по-достолепно звучи.

edna emigpantka

abe xora pak vi kazvam ve4e pomite sa 100 pati po 4ista naciq ot balgarina tezi obidi kam tqx gi pravi v pati po silni te gledat ot nas na6ite depotati sire4 balgari kradat i te kradat na6ite na pla6tat danaci tok voda i te nepla6tat imam edna molba kam gospodin garbobski ako si nqma dr rabota da ne pravi fimi i da pliue pomite a da doide v italiq napoli as li4no 6te mu sadeistvam i togava kakvo zasneme da go izla4i po tv i 6te se vidim togava nie balgarite koi kum koi svat koi na bulkata brat koq 60 godi6na 6ena mo6e da si legne s mlade6 na 25 godini zvu4i vi nelepo ooo da da6e si pla6tat za udobolstvieto na6ite balgarki 4isti i nacionalni pezil a nie pezilim ciganite 4e te pone kakvoto iskarat go ispra6tat na semeistvata si a na6ite po barove sprete ot nas ve4e ni6to nestava a i dr bate boiko sega e s dps eee da te sa ni na nas dresiorite a nie maimunkite pak li pomite sa vinovni ni6to nqmam romsko no tova e istinata tova vi6dat o4itemi 4esno da vi ka6a ako imax pravoto da sadq 6te gi rastrelqm tezi 6eni opetnixa balgar6tinata

Self

Това не става за четене! Освен, че е на маймуница написано, е пълно с "правописни" грешки. Ако искате мнението ви да се чуе, пишете грамотно, моля!

IP

Никога не ме е било срам в чужбина, че съм българин, но е изисквало допълнителни усилия да убедя хората там, че българите не са мургави, не миришат, и не пращат децата си да просят, крадат и проституират.

Вяра

Господин Исаев, когато строихме единственото ни жилище, скъсахме пет чифта подметки от ходене по институции за одобряване на проекти получаване на заверки и разрешителни. Водехме си точна сметка за тези разходи. Трябва да ви кажа, че сумата е почти колкото парите, дадени за тухли. Тези пари са законно дадени - срещу документи и отиват в републиканския бюджет. От този бюджет се плащат социални на хората, които имат единствено, но незаконно построено жилище. Кой е "дискриминиран" в случая. А рецептата за интеграцията е много проста - РАВЕНСТВО пред ЗАКОНА! А "тардициите"?, нека те останат в песните, танците и т.п. П.П. Как да се асфалтира улица, която не съществува в градоустройствения план?! В него на това място има парк

IP

Може да не съм прав, но имам чувството, че бахкалавърът и махгистър от снимката сам си пише мнения и ги подписва с ефектни имена. Даже и да не е така, никога не мога да се съглася с мисленето "значи за хотелите на първа линия може, а за циганските къщи не може". Ние искаме законност за всички, а не всеобщо достъпно беззаконие. Изобщо много неизбистрени емоции в статията и много малко идеи. Освен за нова структура, в която евентуално да бъде назначен един специализирал в САЩ журналист и експерт по малцинствени въпроси.

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Селф Салф

Велика еднопосочна тъпотия

Циганин

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Иван

Тва цигане лъже по-добре от останалите! Сигурно като малък е гледал баща си как яде шоколадче Кума Лиса и е поумняло.

Статията ми харесва, но в тази си част, в която се говори за чия е отговронстта за незаконните къщи. Домовете на ромите не са детски играчки, а големи жилищни сгради и техния строеж не е бил невидим за отговорните лица. Би трябвало именно на последните да се потърси отговорност защо сградите не са узаконени или спрени от строеж навреме. Но не съм съгласна със създаването на агенция, в която да работя 50% роми и 50% българи. Това е друга форма на расизъм и дискриминация. Какво означава това, че хора с по-нисък образователен ценз ще започнат работа в тази аганция само защото са роми...? Дали е даден на ромите толеранс...? Всички български деца са задължени да ходят на училище и на този етап старта е равен. Защо за ромските семейства не е ценност да ходят децата им на училище и защо по-голямата част не завършват повече от основно образование. Не е ли необходима работа именно на това ниво за да бъдат ромите действително с необходимата квалификация за да работят работа различна от "в чистотата". Ще ми се статията да обсъжда и конкретния ангажимент на ромската общност за решаване на проблема, нещо от сорта: предприе ли сме стъпки в тази посока. Поздрави

jatvaria

Браво г-н Исаев точно и много правилно, българите не биха ви разбрали и грам. Но има и Българи които живеят близо до циганските махали и са приятели с тях те могат да ви разберат на 100%. Дори спестихте много неща които сигорно умишлено не казахте. Ще кажа само една дума и тя е ТЕРОР.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.