Петият опит за "взаимно дарение" на терени за строеж между Столичната община и частник се оказа успешен. Процедурата практически представлява нов метод за извършване на старите "заменки" на имоти, които обаче вече са забранени по закон. Процедурата обаче изисква 3/4 от гласовете на общинските съветници.

Казусът: "дарение" на терен в "Слатина" срещу два - до МОЛ

Днес Столичният общински съвет успя да събере нужного мнозинство от 46 гласа (точно, колкото е минимумът от 3/4, за да мине решението - б.р.) Така общинарите дадоха зелена светлина терен в столичния район "Сланина" на частника Владислав Дучев, отреден е за жилищно строителство според всички устройствени планове и с издадено разрешение за строеж, да стане общински. В замяна общината дарява два свои имота на Дучев - в районите "Лозенец" и "Оборище" и в непосредствена близост до МОЛ-овете в тези райони.

Още вчера пред Клуб Z съветникът от БСП Альоша Даков изрази съмнения, че сделката с даренията ще ощети общината. Днес само седмината общински съветници от левицата и по един от АБВ и "Сердика" гласуваха "против" замяната на имоти, представена като взаимни дарения. 

Според БСП оценката на имота на частника е завишена, за сметка на занижена оценка на общинските имоти, които ще му бъдат предоставени като насрещно дарение. А това значи, че общината ще бъде ощетена - тоест частникът ще доплати по-малко за новите имоти, които ще получи.

Първоначално оценител на терена в "Слатина" е Юлия Димитрова-Цекова. Името й нашумя покрай историята с "Царските конюшни", по която също бе оценител.

След третия провален опит дарението да мине през гласуване в общинския съвет, оценителят е сменен, а цената, която трябва да доплати частникът Дучев за двата общински имота се повишава с около 100 000 лв. - от 400 000 лв. на 500 000 лв. В крайна сметка според решението парите, които общината ще получи, са толкова -  около 500 000 лв.

Казусът с частния терен в "Слатина" се точи от 2011 г. Причината е, че местната общност протестира срещу застрояването на имота, въпреки че той е отреден за жилищно строителство. На терена обаче има стара детска площадка, която хората настояват да остане такава. Заради общественото недоволство - поне това е мотивът на ГЕРБ от самото начало, се стига до решението на въпроса с "насрещни дарения".

Не е ясно обаче какво ще стане, ако и хората от "Лозенец" и "Оборище" решат, че са недоволни, когато частникът, придобил общинските имоти, реши да строи на тях. 

Терените, които общината предоставя, са в район "Лозенец" до метрото (1059 кв. метра, оценен на 2.226 млн. лева) и на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" (620 кв. метра с оценка и 1.886 млн. лева). В първия терен според устройствените планове може да се построи жилищна сграда, а във втория - обществена сграда. Имотът в "Слатина" е оценен на 3,7 млн. лв. заради разрешителното за строеж и общината взима предвид тази оценка, а не по-ниската, която е на база самия терен, обясни Дяков. Разликата между двете оценки е около половин милион лева, обясни той.

Чака се и второ "дарение" - между общината и бащата на областния управител

Второто взаимно дарение, което общинските съветници трябва да гласуват днес според дневния ред, засяга частен и общински имот съответно в "Младост 4" и "Младост 1". Идеята е Столичната община да дари имот от 2.5 дка, непосредствено до "Бизнес парк София" и метростанцията, като в замяна получи от дружеството "Експо истейт пропърти" терен в "Младост" 1 от 1.7 дка и доплащане. В този случай има и друга подробност, съобщава "Дневник" - краен собственик на "Експо истейт пропърти" е Янко Пехливанов - баща на областния управител на София Николай Пехливанов. Доплащането обаче е значително в сравнение с първия случай - общината иска 700 000 лв., въпреки че първоналачно е поискала само 200 000 лв.