Два проекта за дарение на общински имоти на частници срещу дарение на техни имоти в полза на общината ще гласува на сесията си утре Столичният общински съвет. И двата проекта обаче според опозицията от БСП са съмнителни и можели да доведат до ощетяване на общината, а казусът с единия от тях се точи с години и от ГЕРБ все не могат да съберат нужните 46 гласа в общинския съвет, за да мине решението.

Практически сделките представляват замяна на имоти, но в закона за общинската собственост има забрана за този тип замени. Затова тя се заобикаля чрез взаимни дарения от двете страни. Процедурата обаче изисква 3/4 от гласовете на общинските съветници, а засега това мнозинство е трудно постижимо.

Казус 1: терен в "Слатина" срещу два терена до МОЛ

Първият случай на дарение, който СОС ще разгледа утре, влиза за пети пореден път за гласуване в общината. Досега 4 пъти до решение не се стига заради липса на 1-2 гласа. На петия опит вносители на доклада са председателите на всички политически групи без БСП, а не само от Андрей Иванов от ГЕРБ (както досега, заедно с районното кметство в "Слатина"). Това обаче не значи, че решението този път ще успее да събере 46 гласа (социалистите имат 7 общински съветници от общо 61 - б.р.)

Според неофициална информация на "Дневник" причината точката да се внася отново е, че Дучев заплашва със съдебно дело за пропуснати ползи и от общината се опасяват, че ще го спечели. Казусът му се точи от 2011 г., когато е издадено разрешението му за строеж - тогава от главния архитект Петър Диков.

Става дума за терен в столичния район "Слатина", който е частна собственост, отреден е за жилищно строителство според всички устройствени планове, има издадено разрешение за строеж, но местната общоност протестира срещу застрояването. Причината е, че в частния имот има стара детска площадка, която хората настояват да остане такава. Заради общественото недоволство - поне това е мотивът на ГЕРБ от самото начало, се настоява за следното решение - частникът Владислав Дучев да получи два общински терена - в районите "Лозенец" и "Оборище" и в непосредствена близост до МОЛ-овете в тези райони, а да дари своя на Столичната община, която да остави на отредения за сграда терен зелена площ.

Пред Клуб Z съветникът от БСП Альоша Даков обаче изрази съмнения, че сделката с даренията ще ощети общината. Причината е в завишена, според социалистите, оценка на имота на частника за сметка на занижена оценка на общинските имоти, които ще му бъдат предоставени като насрещно дарение. Първоначално оценител на терена в "Слатина" е Юлия Димитрова-Цекова. Името й нашумя покрай историята с "Царските конюшни". След третия опит за взаимни дарения, който не минава пред СОС, оценителят е сменен, а цената, която трябва да доплати частникът Дучев за двата общински имота се повишава с около 100 000 лв. - от 400 000 лв. на 500 000 лв. 

Терените, които общината предлага, са в район "Лозенец" до метрото (1059 кв. метра, оценен на 2.226 млн. лева) и на ъгъла на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" (620 кв. метра с оценка и 1.886 млн. лева). В първия терен според устройствените планове може да се построи жилищна сграда, а във втория - обществена сграда. Имотът в "Слатина" е оценен на 3,7 млн. лв. заради разрешителното за строеж и общината взима предвид тази оценка, а не по-ниската, която е на база самия терен, обясни Дяков. Разликата между двете оценки е около половин милион лева, обясни той.

Общинският съветник от левицата попита дали като се реши проблема с протестите на общността в "Слатина" срещу  застрояването, няма да се отвори същия проблем - този път в двата района, където частникът ще получи имоти за застрояване. 

Казус 2: Взаимни дарения между общината и бащата на областния управител

Второто взаимно дарение, което общинските съветници ще се опитат да глауват утре, засяга частен и общински имот съответно в "Младост 4" и "Младост 1". Идеята е Столичната община да дари имот от 2.5 дка, непосредствено до "Бизнес парк София" и метростанцията, като в замяна получи от дружеството "Експо истейт пропърти" терен в "Младост" 1 от 1.7 дка и доплащане. И тук официалният мотив на вносителите - в случая общински съветници от ГЕРБ, "патриотите" и Политическа група 5, е същият като при първия казус - протести на местните хора срещу застрояването в "Младост 1". 

В този случай има и друга подробност, съобщава "Дневник" - краен собственик на "Експо истейт пропърти" е Янко Пехливанов - баща на областния управител на София Николай Пехливанов. Според информация на изданието в момента областният управител е в отпуск. Той е бивш депутат от "Атака", бивш общински съветник, бивш кандидат за кмет на София от партията на Волен Сидеров и предприемач.

Според подробния устройствен план теренът на Експо истейт пропърти" е отреден за 20-етажно застрояване, като зоната е без ограничение за височината и максималните допустими параметри на застрояване. Така общата разгъната застроена площ, която може да се изгради в терена, е близо 6000 кв. метра. Според оценилетят, на който се позовава докладът за дарението, внесен в общината, цената е 1,115 млн. лева, или по 347 евро за кв./метър. Общинският ререн, който би бил дарен в замяна, е в непосредствена близост до метространция и "Бизнес парк София". Той е с площ 2.417 кв.м и е оценен на 1.36 млн. лева. На него по хлан може да се строи без височинни ограничения жилищна  и офис сграда. 

Подходът обаче в този случай по отношение на доплащането от страна на частника за общинския терен е различен. Първоначалната идея е била частникът да плати само разликата в оценките на двата имота - тоест около 200 000 лв. При разглеждането на документите във финансовата комисия в Столичния общински съвет обаче цената на доплащането е скочила драстично - с още половин милион лева или повече от три пъти от първоначалната оценка.