Турският президент Реджеп Таийп Ердоган нарече във вторник Израел "най-фашистката расистка държава" в света. Това стана, след като израелският парламент прие закон, в който страната се дефинира като национална държава на еврейския народ, съобщава АФП.

"Това не оставя и място за съмнение, че Израел е най-ционистката, фашистка и расистка държава в света", каза Ердоган в реч пред управляващата партия.

В една от най-крайните си словесни атаки срещу Тел Авив напоследък Ердоган обяви, че "няма разлика между обсесията на Хитлер с арийската раса и убеждението на Израел, че древните земи са запазени само за евреи".

"Духът на Хитлер, който доведе света до огромна катастрофа, се е преродил в някои от израелските лидери", добави турският президент.

Около 6 млн. евреи бяха убити в холокоста от нацистите по време на Втората световна война.

Законодателството, прието след бурно заседание на Кнесета, определя еврейския като национален език. Арабският, който преди беше официален език, сега получава само специален статут.

Този закон е причина за ново напрежение между Израел и Турция.

То заплашва нормализацията, която настъпи в отношенията между Анкара и Тел Авив през 2016 г., които бяха силно обтегнати след кризата от май 2010 г. - тогава израелски командоси потопиха турски кораб.

Ердоган напоследък се изживява като покровител на палестинците и на два пъти организира срещи на мюсюлманските държави, за да отхвърлят признаването на Ерусалим за столица на Израел.

Данните сочат обаче, че въпреки реториката икономическите връзки между двете държави остават силни.

Арабските граждани са около 17,5 на сто от населението на над 8-милионното население на Израел.

Израелският премиер Бениамин Нетаняху не закъсня с отговора си:

"Ердоган убива сирийци и кюрди и хвърля в затвора хиляди свои сънародници. Критиките на този "голям демократ" на Закона за националната държава е най-големият комплимент."

И добави: "Турция върви към мрачна диктатура."