Няма безспорни доказателства за неизбежна несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната ѝ Търговска банка "Виктория" (бел. ред, бившата "Креди Агрикол България"), а БНБ бездейства по въпроса, стана ясно на първата пресконференция на 10-членния експертен съвет към работодателските и синдикалните организации за решаване на проблема със затворените банки. Те са приготвили и мемурандум с техните препоръки за съдбата на КТБ и ТБ "Виктория", който по-късно през деня ще представят на финансовия министър.

Какви са възможните сценарии?

Според финансиста Емил Хърсев, който е член на съвета, могат да се търсят частни средства дори от вложителите с депозити, които надвишават гарантирания максимум от 100 000 евро. Ако участват в оздравяването, те ще загубят между 20 и 25% от средствата си, докато при обявяването на банката в несъстоятелност загубите им ще бъдат 90%.

"Има обаче очевиден отказ от изпълнение на правомощията от страна на БНБ, което е притеснително", каза Хърсев.

Нужни са спешни оздравителни мерки, които са предвидени и в сега действащото законодателство, заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Замразяване на дейността на банки със затруднения в страни с добри надзорни практики се прави за дни или седмици, а не за месеци, категоричен е той.

Експертите смятат, че може да има ндзорно решение за вливане на КТБ в друга банка, с което да се възложи на придобиващата банка или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да преструктурират и оздравят банката. Сред предложенията на съвета е и финансова подкрепа за КТБ чрез синдикиран заем, включително и държавен, но който отговаря на критериите на ЕС за държавна помощ.

Според председателя на управителния съвет на Българската стопанска камара Сашо Дончев "в момента БНБ бездейства, а законът не позволява друг да действа".

Застрашени са поне 25 хил. работни места в компании, чиито средства са в КТБ. Служителите в тези компании не получават заплатите си, а има опасност и да спре работния процес в предприятията ни", казва той.

Експертният съвет препоръчва ТБ "Виктория" да заработи веднага. Банката може да бъде поета от Българската банка за развитие, като държавната банка изкупи акциите ѝ на цената, платена от КТБ за нея (бел. ред, 89 млн. лева), обясни Емил Хърсев.

Междувременно "Протестна мрежа" разпространи част от дневния ред от насроченото за днес заседание на управителния съвет на БНБ, в което да даде на квесторите на затворените банки възможност да продават техните вземания на други банки по балансова стойност, намалена с обезценките. От една страна, така в КТБ могат да постъпят свежи пари, с които да се изплащат депозитите, за които в момента не достигат средства във Фонда за гарантиране на влоговете.

Но от друга, има риск тези активи да се продават по непрозрачен начин и други банки да купят евтино добре обслужвани кредити.