Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев призова правителството да даде ясен отговор дали и занапред "масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи" - като текущата с установяването на зараза от чума в Ямболско и Странджа, което до момента доведе до избиването на близо 4000 животни с мотив да се пресече риска от разпространение на вируса. Според държавния глава правителството дължи и обяснение защо не е имало предварителна информация за случващото се, защо не са взети превантивни мерки преди крайните мерки с избиване на стада и защо се пренебгрегва ваксинирането. 

Ето и пълната позиция на държавния глава:

С тревога следя действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата.

За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им.

Кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи.

Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение?

Защо се пренебрегва ваксинирането?

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата.

Очаквам адекватно  компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще.

По-рано днес директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев обяви, че мерките, взети до момента, са единствените възможни, методът с карантирана никъде вече не се прилагал, а стопаните не били уведомени предварително за евтаназията на стадата, за да се предотврати укриване на животни. От утре в продължение на 5 дни пък експерти на Европейската комисия ще правят инспекция на действията на БАБХ.

 
Преди дни представители на Лесотехническия университет, Професионалната ловна асоциация в България (ПЛАБ) и Българска фондация "Биоразнообразие" изпратиха писмо до президента на Румен Радев с искане да наложи вето върху гласуваните промени в Закона за лова и опазване на дивеча, разрешаващи групов лов на дива свиня още от този месец, както и добавянето на сряда като разрешен за лов ден.

Измененията могат да навредят не само на популацията на животните, да спомогнат за разпространението на болестите по тях, но и да доведат до трагични инциденти с туристите в гората, предупреждават авторите на писмото.  

Измененията в закона бяха гласувани на 12 юли едновременно на първо и второ четене и без обсъждане в комисията по околна среда и води, както и без широко обществено обсъждане, посочват трите организации. Мотивите на вносителите бяха, че това е еднократно предложение, свързано с необходимостта от недопускане появата на африканска чума по свинете в България. Досега груповият лов на дива свиня започваше от 1 октомври и приключваше втората неделя на януари, като ловни дни бяха само събота, неделя и официалните празници.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Тоя съвсем изтрещя !

Тоя съвсем изтрещя ! Баси въпроса задава ! "масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи" Прилича ми на: "Бих искал да попитам президента, той прост по рождение ли е, или е придобил това в армията ?"
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Или пък:

Или пък: "Задаването на тъпи въпроси, единствения начин ли е да покажеш, че си прост ?"

Ужас!

Този е пълно куку! Че е неграмотен е ясно, но край него няма ли един свестен. Деси поне изглеждаше по-начетена, поетеса, отракана....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.