Президентът на САЩ, който е на посещение в Обединеното кралство, с отработен маниер прехвърли отговорността за руската намеса в американските избори през 2016 г. на своя предшественик на поста Барак Обама. Той обвини в бездействие администрацията на Обама, предаде Ройтерс.

Вчера федерален съдебен състав обяви, че служители на руското военно разузнаване чрез хакерски операции са следили компютрите на Хилъри Клинтън и на Демократическата партия по време на предизборната кампания. Тогава те са откраднали огромно количество чувствителна информация, която е била използвана за нейното дискредитиране и в полза на републиканците, чийто кандидат бе Тръмп.

На 12-те предполагаеми сътрудници на ГРУ - руското военно разузнаване, идентифицирани от ФБР, бяха предявени задочни обвинения в рамките на разследването за руска намеса в изборите.

"Историите, които чухте вчера за 12 руснаци, са се развили по време на управлението на администрацията на Обама, а не по време на администрацията на Тръмп. Защо те (хората на Обама) не са направили нищо по онова време, особено кога стана известно, че ФБР е информирало президента Обама за това още през септември, преди изборите", писа в туитър Тръмп от Великобритания. 

"Къде е сървърът на Националния комитет на Демократическата партия, и защо ФБР не го взе под свой контрол?", попита още Тръмп в туитър. 

Руското министерство на външните работи от своя страна заяви, че Москва няма нищо общо с тази история.

Въпреки призивите да отмени заради скандалните разкрития предстоящата си среща с руския президент разговори между двамата ще има. Това става ясно от серия от туитове на Тръмп.

Скандалът не е помрачил доброто му настроение и той обяви, че възнамерява днес да поиграе голф на едно от игрищата си в Шотландия преди срещата с руския си колега в понеделник, предаде още Ройтерс.

"Пристигнах в Шотландия и ще бъда в "Тръмп Търнбъри" за два дни на срещи, разговори и, надявам се, малко голф - основния ми вид физически упражнения", написа той в туитър.

"Времето е прекрасно, а това място е невероятно! Утре заминавам за Хелзинки за среща с Владимир Путин в понеделник", добави президентът.

Пребиваването на Тръмп в Обединеното кралство е съпроводено от постоянни протести. Днешният ден не правеше изключение.