Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проблемът на България е не само в това, че няма да се изнася продукция за Русия, а по-скоро в ефекта, че другите държави също няма да изнасят за там. Съответно на нашия пазар ще навлязат много евтини вносни продукти от държави-членки на ЕС, това ще "натисне" цените надолу и производителите ни ще бъдат принудени да продават на по-евтини цени.

Това заяви в анализ за БГНЕС Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ).

Ние не изнасяме кой знае колко непреработена земеделска продукция за Русия, но пък има износ на преработена. Преработвателите най-вероятно ще намалят производството, а оттам ще се понижи и търсенето на земеделска продукция от тях. Ефектът ще бъде негативен при всички положения, заяви Тодоров.

Въпреки евентуалните по-ниски цени на вноски стоки, с които пазарът ни се очаква да бъде залят скоро, директорът на АЗПБ призова потребителите да залагат на българското.

"Всеки си гледа това, което е по джоба му, но колкото по-зле е цялата държава, толкова по-зле сме всички поотделно, така че трябва да се подкрепяме", апелира той.

Тодоров е категоричен, че е хубаво да се помисли за преориентиране към други пазари на продукцията, предвидена за Русия. Неслучайно имаме посолства, търговски аташета и т.н., напомни той и призова за подкрепа от страна на държавата, както и от компенсации. Финансови компенсации ще бъдат предвидени и на европейски ниво, заяви Тодоров. Според него обаче държавата би могла да помага в посока на намиране на пазари, тъй като има интерес към нашите продукти, но е необходимо да се положат усилия. Производителите, особено на плодове и зеленчуци, са малки и нямат нужната организация за боравене с големи количества стока, което спира възможността за търсене на неразработени пазари, обобщи Тодоров.

Все пак той заключи, че производителите на плодове и зеленчуци ще пострадат най-много, но ембаргото ще повлияе и на преработвателите, тъй като основният ни износ за Русия е на консерви.

Нямаме износ на хлебни и сладки изделия за Русия или, ако го има, е толкова малък, че никой не го отчита, обясни пред БГНЕС пък Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България". Той е сигурен, че забраната няма да се отрази по никакъв начин на сектора.

Става ясно, че и производителите на мед няма да пострадат от ембаргото. Инж. Михаил Михайлов, от Съюза на пчеларите заяви, че страната ни не изнася мед и пчелни продукти за Русия, а предимно към ЕС и Близкия Изток.

Забраната няма да се отрази пряко на зърнопроизводството, но косвено няма начин да не се отрази, защото сме участници в преработката на зърното и крайната продукция, информира зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов. Според него косвени загуби ще има при всички случаи, които няма как да се избегнат, когато веригата е нарушена.

Той призова държавата да предприеме мерки, включително чрез искане към Европа за реципрочни мерки. Трябва да се намерят и компенсационни инструменти, и да се предложат политически. Да се въведе по-строг контрол по митниците и към сивата икономика, което така или иначе е задължение на държавата, обобщи той.

Рибните продукти също няма да пострадат от забраната, наложена от Владимир Путин. "Като представител на браншова организация нямаме членове, които да изнасят за Русия, макар че повечето ни фирми са експортни", съобщава Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти. Той посочи, че България търгува предимно с Азиатския пазар, както и с Централна, Западна Европа и Балканския полуостров. Господинов е сигурен, че ембаргото няма да се отрази върху цената на рибните изделия у нас. Най-много рибни продукти се изнасят за Южна Корея, където отиват всички наши рапани. Около 1000 т пъстърва пък се изнася в Централна Европа, около 1500 тона цаца заминавали за румънската ни съседка.

На 7 август стана ясно, че българските храни губя временно достъпа си до руския пазар, след като Владимир Путин е подписал указ за забрана на внос за една година от селскостопанска продукция от страни, наложили или присъединили се към санкциите срещу Русия. В списъка на ембаргото влизат прясно, охладено или замразено месо от едър рогат добитък, свине, птици, осолено, сушено или пушено месо, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, зеленчуци, плодове, ядки, колбаси.

Ключови думи

Коментари

Точно сега ще станем свидетели на доубиването на българското земеделие.

paco

наште сливи са по-хубави от полските, изберете българското!

пена

Прави впечатление ,че в един от най-скъпите градове в света -Москва, при техният мн. по-висок стандарт в супермаркетите им зеленчуците са в пъти по-евтини отколкото в бедна България .Значи нещо не е наред вижте тази статия в този сайт -вижте цените на стоките "Русия няма понятие от търговия и затова забрани вноса на храни" Верно ,че Путлер прави народът си на идиоти, ама нас са ни хванали за гушата май и ни доят здраво.

малик

цените от брошурата на била за русия от периода 16-20.08.2014 показва, че не са в пъти по-евтини от българските, ами са почти еднакви ... даже леко по-високи... но да видим за септември... предпечата се прави поне седмици преди печата на брошурата ... да видим, колко ще струват дефицитните стоки, като доматитУ, праскУват и тем подобни зарзават

пена

Предпочитам да ям вносни, но по-евтини зеленчуци,а вие си купувайте домати по 2 -3лв, ако щете...

хапвай пена, хапвай евтинко, и в огромни количества, яж пестициди и нитрати докат можеш

АС

Мноого сте прости, нашите ще фалират, защото онези с евтините плодове и зеленчуци са субсидирани от ЕС!

пена

добре че си ти, че да откриеш за нас топлата вода

петя

аз не разбирам нещо - последните месеци медиите обявиха ,че дъждовете и градушките са унищожили реколтата. Сега производителите искат компенсации между 5 и 10 млн евро поради руското ембарго. Къде са тези плодове и зеленчуци ? нека да ги видим . А какво преработват в консервните фабрики ,като няма суровина ? Вярно , че българинът прост , ама все още има и няколко с малко мозък

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.