Европейската война за авторското право в интернет не е приключила. Тя само влиза в нова, и то брутална фаза.

В четвъртък Европейският парламент гласува да върне предложението за промяна на правилата за авторски права на масата за дебати, отваряйки отново разговорите за спорната директива, която засяга медиите, креативната индустрия и интернет гигантите.

Ако правилата влязат в сила в Европейския съюз, компаниите от Силиконовата долина ще бъдат натоварени с огромната отговорност да следят почти всяко съдържание, което се качва на платформите им, за потенциални нарушения на авторското право.

Задълженията, които ще важат за Европа, но ефектът им ще се усеща навсякъде по света, ще бъдат скъпи и ще дадат повече права на разпространителите на лицензирано съдържание от издателства до медии, които в повечето случаи се противопоставят на онлайн платформите с искания за справедлив дял от печалбите. Засега технологичните гиганти спечелиха.

Но отхвърлянето на текста на директивата, което бе резултат от рядко използвана процедура в ЕП, съвсем не означава, че законопроектът е мъртъв. 751-та евродепутати просто получават отстрочка до септември, когато страните се връщат на масата за преговори.

От политическа гледна точка решението беше победа за по-малките европейски партии и огромна загуба за консервативния германски евродепутат Аксел Вос, докладчик за директивата, както и за издателите и креативната индустрия, а и за Европейската комисия, която даде предложението за директивата.

Германската евродепутатка от Зелените Джулия Реда, събра подкрепата, необходима за отхвърляне на започването на междуинституционални преговори, след усилено лобиране. Тя получи и подкрепата на звезди като британския комик Стивън Фрай, както и от групи за свобода на изразяването в интернет.

Опонентите на предложенията твърдят, че новите правила биха довели до цензура, заради използването на технологии, които автоматично трябва да засичат и блокират съдържание, което е с неуредени права, още преди потребителите да са го качили на съответната платформа.

“Европейският парламент ясно показа, че настоящият текст не е балансиран и трябва да премахнем “ъплоуд филтрите“, коментира Реда пред “Политико“ след гласуването в четвъртък.

Сигурност за творците?

Спорът се съсредоточава върху две спорни точки от проекта на директивата, изготвен от Вос.

Единият член се очаква да засили позициите на издателите спрямо разпространителите като Google News и Facebook. Другият пък по определение трябва да помогне на музиканти и други артисти, чиито произведения се публикуват онлайн, да получат справедливо възнаграждение за това, благодарение на зоркото съблюдаване за нарушения на авторското им право.

И двата лагера – “за“ и “против“ – активно лобираха за своята кауза в месеците преди вота. Бяха създадени онлайн петиции, имейл кампании и кампании в социалните мрежи, които предупреждаваха гражданите за потенциалните нарушения на правата на гражданите.

“Хиляди холандски граждани изразиха притесненията си спрямо предложенията пред мен. Сега имаме шансът да премахнем тези притеснения като създадем правила за защита на авторското право, които са подходящи за дигиталното общество“, казва пред “Политико“ холандската евродепутатка от АЛДЕ Мариете Шаке, която бе сред водачите на кампанията срещу предложенията.

Вос, който месеци наред се опитваше да постигне консенсус в правната комисия на Европейския парламент, изрази съжаление, че евродепутатите не са допуснали започване на преговори между европейските институции за проекта на директива, която щяла да защитава креативната индустрия в дигитализирания свят.

“Съжаляваме, че Европейския парламент отхвърли мандата за преговори със страните членки, което щеше да бъде реална стъпка към гарантиране на правна сигурност за притежателите на авторско право и потребителите в интернет“, заяви Вос в официално изявление.

Какво се случи?

Надали Европейската комисия се е надявала на това, когато предложи създаване на директива, която да даде рамо на креативната индустрия и медиите в преговорите с интернет гигантите за повече права.

За целта Комисията създаде работна група, част от която бяха членове от кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по единния цифров пазар Андрюс Ансип и тогавашния еврокомисар с ресор дигитален пазар Гюнтер Йотингер.

Те искаха да да подадат ръка на музиканти и писатели, без да преминават границите. Йотингер, германски консерватор, близък до Меркел, работи упорито, за да получи подкрепата на правителството в Берлин за директивата.

В крайна сметка обаче парламентарните групи в ЕП бяха разделени, включително и най-голямата Европейска народна партия, която в началото беше единна в подкрепата си за предложението на правната комисия.

Лобирането в последната минута обаче даде своя резултат. Висшестоящи членове на Християндемократическия съюз на Меркел изпратиха писмо на евродепутатите вечерта преди гласуването и това може да е подтикнало част от членовете на ЕНП да гласуват против предложението, казват източници на “Политико“.

Какво следва?

Въпреки решението от четвъртък, позицията на Европарламента по въпроса съвсем не е ясна. Евродепутатите ще имат месец да внесат промени в предложението. Вероятно то ще бъде гласувано отново през септември.

Няма как да знаем по какъв начин евродепутатите ще променят текстовете, като се има предвид техническото естество на директивата и фактът, че обсъжданията ще са в средата на август – точно когато повечето евродепутати почиват.

Едно е сигурно: битката между лагерите “за“ и “против“ ще продължи и през септември.

*Коментарът на Йоанна Плюцинска е публикуван в “Политико“. Преводът е на Клуб Z.