Естремната жега, която обхвана огромни райони в Канада, САЩ, Великобритания, Близкия изток и някои европейски страни, бие температурни рекорди, нанася огромни щети на земеделието, причинява много пожари и предизвикза голямо безпокойство у лекарите, пише Би Би Си.

Най-малко 19 души са станали жертви на горещината в канадската провинция Квебек. Температурите там достигат до 40 градуса. Освен жаркото слънце, причина за смъртните случаи е и изключително високата влажност. Жертвите в голямата си част са възрастни хора или хронично болни. По данни на медиците техните жилища не са били снабдени с климатици, за да могат да се охлаждат.

Местните власти непрестанно зоват хората да пият много вода и да имат в себе си поне едно шише с течност. Освен това да не се излагат на слънце, да търсят охладени помещения и да използват парковете и градините за разхлаждане.

В Квебек лекарските екипи работят на свърхнатоварен режим. Само в Монреал и околностите на града повикванията в бърза помощ са над 1200 на ден, което превишава три пъти обичайното.

За последен път подобни горещини в Канада е имало през 2010 година, когато са загинали 106 души.

И Великобритания е покосена от тежки горещини. В много британски градове са счупени температурните рекорди, а на много места се съобщава за измятане на жп релсите и на ламаринени покриви. 31,9 градуса удари термометърът в Глазгоу, а в Белфаст стигна невижданите досега 28,5.

"Железопътните релси могат да се нагреят с над 20 градуса повече от околната температура когато са изложени на преки слънчеви лъчи. Тогава стоманата се разширява и релсите се изместват", предупреждава в туитър Управлението на шотландските железници.

Жертви на жегата стават не само градове и индустриални обекти, но и големи природни зони. Стотици лосове и други животни са били на косъм от смъртта по поречието на британската река Тим, но доброволци природозащитници са успели да ги спасят.

Битумът, слепващ покривната конструкция на Научния център в Глазгоу, се разтопи и протече.

Едно от най-странните произшествия, станали в резултат на аномалните температури, се случи в Нюкасъл, където мъж пропадна в разтопен от жегата асфалт на улицата. Наложи се екипи от пожарната да разбият настилката покрай крака на пострадалия, за да го освободят от "капана".

В далечна Австралия пък от горещините започнала да се топи магистрала. Десетки коли затънали в разкашкания от топлината битум.

Рекордна средна температура през целия ден бе измерена тези дни в оманското селище Курая - 42,6 градуса по Целзий.

Учените напомнят, че т.нар. топлинни вълни или както в България са известни - горещници, се срещат всяка година. Но тяхната честотоа и увеличаване на продължителността им бележат ръст към нарастване.