Какво е непоносима жега? Каква всъщност е разликата между температура на слънце и на сянка?

Кратко видео, заснето в пустините на Саудитска Арабия отговаря много ясно на тези въпроси. Страната от Близкия изток, както много други, засече тази година нови температурни рекорди - над 53 градуса. Което не е много далеч от световния рекорд 56.7 °C, измерен в Калифорния, САЩ преди над 100 години. 

Това е температура на сянка - на слънце не може да се измери температурата на въздуха, тъй като термометърът ще покаже само колко се нагрява повърхността му. Може да сте сигурни обаче, че гущер, тичащ през пустинята, е по-горещ от въздуха около себе си. 

На краткото видео, което за жалост е с лошо качество, виждаме тичащ по горещия пясък гущер - по-точно Uromastyx aegyptia, застрашен вид, но типичен за целия арабски свят. Това е естествената му среда, в която намирането на сянка през по-голямата част от годината е трудна задача. Което е важен детайл, за да оцените видеото:

Едва ли е изненадващо, че този вид гущери копаят в дюните, за да се скрият на сянка. Макар малките да ядат насекоми, възрастните са почти изцяло на растителна храна - малкото сухи пустинни храсти и твърдата пустинна трева. На помощ им идва и бавният метаболизъм, който им позволява да изкарат седмици без храна.

Гущерът е известен от векове на хората в региона. За бедуините той е бил деликатес, но днес в много държави ловът му е забранен поради застрашения вид. В последните години много от подвидовете му се гледат като домашни любимци.