Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Какво е непоносима жега? Каква всъщност е разликата между температура на слънце и на сянка?

Кратко видео, заснето в пустините на Саудитска Арабия отговаря много ясно на тези въпроси. Страната от Близкия изток, както много други, засече тази година нови температурни рекорди - над 53 градуса. Което не е много далеч от световния рекорд 56.7 °C, измерен в Калифорния, САЩ преди над 100 години. 

Това е температура на сянка - на слънце не може да се измери температурата на въздуха, тъй като термометърът ще покаже само колко се нагрява повърхността му. Може да сте сигурни обаче, че гущер, тичащ през пустинята, е по-горещ от въздуха около себе си. 

На краткото видео, което за жалост е с лошо качество, виждаме тичащ по горещия пясък гущер - по-точно Uromastyx aegyptia, застрашен вид, но типичен за целия арабски свят. Това е естествената му среда, в която намирането на сянка през по-голямата част от годината е трудна задача. Което е важен детайл, за да оцените видеото:

Едва ли е изненадващо, че този вид гущери копаят в дюните, за да се скрият на сянка. Макар малките да ядат насекоми, възрастните са почти изцяло на растителна храна - малкото сухи пустинни храсти и твърдата пустинна трева. На помощ им идва и бавният метаболизъм, който им позволява да изкарат седмици без храна.

Гущерът е известен от векове на хората в региона. За бедуините той е бил деликатес, но днес в много държави ловът му е забранен поради застрашения вид. В последните години много от подвидовете му се гледат като домашни любимци.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.