Подалият оставка председател на СДС Божидар Лукарски няма да е кандидат за поста отново, както обеща. Но... е кандидат за заместник на бъдещия председател. Националната конференция на синята партия за смяна на ръководството ще се проведе в събота в София. До нея се стигна след оставката на Лукарски, дошла след драматични заседания на Националния съвет, на едно от които се стигна и до батални сцени. 

Часове преди форума утре седесари вещаят почти равностойна битка за лидерския пост между двамата претенденти кандидати за поста - това са председателят на най-голямата партийна структура СДС-София д-р Антон Койчев и досегашният заместник на Лукарски Румен Христов. Последният бе сред противниците на Лукарски, искащи оставката му, заедно с още няколко членове на ръководството, сред които е и бившият председател на партията и кмет на Карлово Емил Кабаиванов.

Зад номинацията на д-р Койчев стои досегашното ръководство на синята партия - тоест "лагерът на Лукарски", както и по-голямата част от столичната организация, която председателства, коментираха източници от "Раковски" 134. Румен Христов е претендент за лидерския стол за пореден път. Хората около Лукарски смятат, че партията трябва да продължи пътя си с "консервативно-партиотични" обединения, докато кръгът около Христов и компания пледира за търсене на обединение вдясно, в това число с традиционни партньори - като ДСБ например.

Преди Националната конференция според източници от партийната централа д-р Койчев имал по-голям шанс да получи превес в гласовете на около 500-те делегати, които се очаква да участват във форума. Едно от обясненията - за неговото избиране работи по-голяма част от апарата на СДС. При такъв развой се очаква поста си на главен секретар впоследствие да запази и Филип Кирев. 

Един от залозите кой ще е лидерът на СДС е как ще се държи партията на местните избори догодина. И особено в София, твърдят седесари. Причината  - на представителите на ГЕРБ в София е възможно отново да трябва партньор в бъдещия общински съвет, в който досега не са постигали самостоятелно мнозинство. А синята партия има все още някакво влияние в столицата. 

В дневния ред на Националната конференция е заложено и приемане на политическа резолюция. Очаква се да стане ясно каква ще е съдбата на така и така разпадналия се на практика Реформаторски блок, който бе напуснат от останалите партии в него - първо от ДСБ, след това от БЗНС, а накрая - заради отказ на сините да се обявят за опозиция на ГЕРБ - и от ДБГ - партията, основана от Меглена Кунева. Коалиционните си отношения с "Раковски" 134 отказа и партията на Светльо Витков "Глас народен". 

Тук е списъкът на кандидатите за членове на новото ръководство на СДС, както и дневният ред на конференцията.