Американската космическа агенция (НАСА) e поръчала на руската Ракетно-космическа корпорация "Енергия" техническо обслужване и смяна на елементи от тоалетната на американския отсек на Международната космическа станция (МКС), става ясно от годишния отчет на корпорацията, цитиран от ТАСС.

Поръчката е направена още през 2007 година и е на обща стойност $19 милиона. Тя е била предшествана от неуспешни опити на американски инженери да създадат санитарен възел. Разработката им постоянно излизала от строя, след което било решено да се поръча адаптирана към американския сегмент на станцията руска техника.



Международната космическа станция е в орбита от 1998 г. Тя е съвместен проект на пет космически агенции – американската НАСА, Европейската космическа агенция, Японската агенция за аерокосмически изследвания, Федералната космическа агенция на Русия и Канадската космическа агенция.

През май т.г. в интервю за Business Insider американската астронавтка Пеги Уитсън разказа някои... миризливи подробности относно належащите нужди на Международната космическа станция.

"Уринирането е сравнително лесна работа - обяснява Уитсън. Номер две е по-голямото предизвикателство, защото се опитвате да ударите доста малка цел."

Тоалетната не изглежда като нещо, на което вероятно бихте искали да седнете, но това е високотехнологично оборудване. Металната конструкция осигурява всмукване на екскременти, които след това се затварят в херметически торби и се разтоварват заедно с другите отпадъци, които екипажът неизбежно създава по време на престоя им.

 

За съжаление в среда на нулева гравитация "голямата нужда" създава по-големи затруднения, отколкото си представяте.

"След като тоалетната се напълни, трябва да си сложите каучукова ръкавица и да я опаковате - отбелязва Уитсън. Ако не се отнесете достатъчно грижливо и прецизно към този процес, разни части от а...то се разпръскват във въздуха и трябва да бъдат събрани и върнати обратно в опаковката."

Но това по всяка вероятност е най-малката цена, която трябва да платите, за да видите Земята от Космоса.