Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер е залашил да подаде оставка като министър и като председател на своя Християнсоциален съюз (ХСС), съобщиха осведомителните агенции, като се позоваха на партийни източници. 

Според тях това е станало снощи на закрито заседание на ръководството на ХСС. Зеехофер не е предприел официални действия по оставките, като някои членове на партията го убеждавали да се откаже. 

Зеехофер оказва натиск на канцлера Ангела Меркел да втвърди имиграционната си политика, припомниха агенциите. 

По-рано вчера бе съобщено, че Меркел е получила подкрепата на ръководството на своя Християдемократически съюз в спора си със Зеехофер и за споразумението за миграцията, постигнато с лидерите от ЕС тази седмица. 

Десноцентристките ХДС и баварската ХСС са по отдавнашна традиция партньори. Понастоящем те участва в правителствена коалиция заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Вчера многотиражният вестник "Билд" написа, че ако Меркел бъде свалена от канцлерския пост, социалдемократите ще разтурят коалицията и ще предизвикат нови избори.

Председателят на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) заяви тази нощ, че не може да приеме предложението на лидера на партия Хорст Зеехофер да се оттегли от поста си на министър на вътрешните работи и от ръководния пост в партията, предаде ДПА.

"Това е решение, което не мога да приема", каза Александер Добринт, цитиран от участници от снощното заседание на ръководството на ХСС.

Ройтерс коментира, че вариантът с оттегляне на Зеехофер прави още по-несигурно бъдещето на коалицията около Меркел. Политическата криза в Германия е поредният признак на засилващото се разделение в Европейския съюз по въпроса дали границите на съюза да останат отворени за мигранти, или да бъде ограничено тяхното влизане в блока, посочи агенцията.

Ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел ще продължи тази сутрин преговорите със своя коалиционен партньор Християнсоциалния съюз (ХСС) по въпроса за миграцията. Това съобщи тази нощ говорителка на ХДС, цитирана ДПА. 

По думите й преговорите трябва да започнат в 8,30 ч. в понеделник. 

Председателят на ХСС Хорст Зеехофер заяви междувременно, че ще остане в политиката, ако Меркел направи отстъпки в спора за миграционната политика. Източници от ХСС казаха, че Зеехофер ще направи още една стъпка и ще участва в насрочените за днес преговори с ХДС, като след тях щял да вземе окончателното решение за своето бъдеще, пише БТА.