Протестиращи излязоха в 30 руски града, за да изразят недоволството и гнева си от предвижданото увеличение на пенсионната възраст, съобщава Би Би Си.

Планът за реформа беше обявен в деня, в който започна Световното първенство по футбол, чийто домакин е Русия. Предвижда се пенсионната възраст да се увеличи от 60 на 65 години за мъжете и от 55 на 63 години - за жените.

 

Според правителството промените са необходими като мярка срещу свиващата се работна сила и увеличаващия се брой пенсионери. Но профсъюзите предупредиха, че всъщност много хора - особено мъже - просто няма да доживят до пенсия. Руските мъже имат средна продължителност на живота от 66 г., а жените - 77 г., сочат данните на Световната здравна организация.

Около 3000 души излязоха на протест в сибирския град Омск, протести имаше и на доста други места в страната. 

В тях се включиха опозиционерът Алексей Навални, но също така и представители на профсъюзите, комунисти и националисти.

 

Навални определи в туитър увеличаването на пенсионната възраст като "истинско престъпление".

"Това е ограбване на десетки милиони хора под прикритието на "много необходима реформа", написа той.

 

 

Някои от протестиращите носеха плакати с надписи "Плати и умри", "Аз няма да живея толкова дълго", "Искам да живея, за да получа прилична пенсия, не да оцелявам, докато получа ковчег", "Пенсиите са за живите, не за мъртвите".

В градовете, където се играят срещите от Мондиала, протестите бяха забранени.

Според едно от последните социологически проучвания 80 на сто руснаците са против тези планове, а в. "Московския комсомолец" ги описа като "най-опасната и рискована реформа на президента Путин в 20-годишното му управление". Според ВЦИОМ, държавната социологическа агенция, рейтингът на Путин е паднал с 14 на сто две седмици след обявяването на идеите за увеличането на възрастта за пенсиониране.