Парламентът в Япония одобри нов закон, който цели да подобри продуктивността на работниците и да ги защити от дългите часове, които прекарват на работа след работно време.

Законопроектът, приоритетен за премиера Шндзо Абе, предвижда извънреден труд от максимум 100 часа седмично и не повече от 720 часа годишно, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Този „таван“ обаче е остро критикуван от опозицията. Простата сметка показва, че за една седмица един работник може да работи над 14 часа на денонощие извънредно. И това се добавя към факта, че новият закон не се отнася за получаващите годишно над 10 милиона йени (90 500 долара).

Досега работодателите можеха да искаха от работниците да работят извънредно без ограничение, стига профсъюзите да разрешават, а те го правят без много протести.

„Реформата в начина на работа е най-добрият начин да увеличим продуктивността“, каза премиерът пред депутатите преди решителния вот. „Ще прекратим дългия извънреден труд и ще подобрим баланса между работата и личния живот на хората.“

Културата на дългите извънредни работни часове е популярна в Източна Азия и Япония не е единствената страна, която се опитва да наложи някакви граници. Днес в Южна Корея влиза в сила нов закон, който ограничава работната седмица до 52 часа. Президентът Мун Дже Ин коментира, че работниците „имат право да почиват“, а според депутатите дългите работни часове са причината за ниската продуктивност на труда и ниската раждаемост.

В Япония все по-широко разпространен става феноменът „кароши“ или смърт от преработване. Той отново влиза в дневния ред на обществото след самоубийството на 24-годишна работничка в най-голямата рекламна компания в страната на изгряващото слънце Dentsu на Коледа през 2015 г. Според семейството й и лекарите причината за самоубийството са именно дългите часове на работа. Известни са и случаи на инсулти и инфаркти при съвсем здрави иначе млади хора, причинени от дългите работни часове и стреса на работното място.