Всеизвестно е твърдението, че България е била най-верния сателит на СССР и у нас съпротива срещу комунистическия режим едва ли не не е имало. Това твърдение може би има своето основание, но все пак не е съвсем вярно. Факт е обаче за съпротивата срещу режима, доколкото е имало такава, се знае много малко дори днес, след почти три десетилетия, откакто тоталитаризмът остана в историята.

Интересна, поучителна и малко известна е историята на трима студенти, които са писали и разпространявали позиви срещу нахлуването на войските на Варшавския договор, включително тези на на НРБ, в Чехословакия по време на т.нар. Пражка пролет през 1968 г. Днес ще бъде отбелязна годишнина от рождението на един от тях - Едуард Генов.

"На 1 юли 2018 г. се навършват 72 г. от рождението на ЕДУАРД ГЕНОВ (1 юли 1946- 16 дек. 2009 г.). По този повод Инициативният комитет за отбелязване 50-годишнината от протеста на тримата студенти срещу българското участие в потъпкването на "Пражката пролет" Ви кани на възпоменателно шествие от Софийския университет през "маршрута на позивите" до дома, където е живял по това време ЕДУАРД ГЕНОВ на ул. "Кирил и Методий" №2.

Начало - 1 юли, неделя, в 16.30 часа в двора на Софийския университет, Ректората".

Това се съобщава на група във фейсбук, озаглавена "Тримата срещу потъпкването на Пражката пролет - 50 години"

През 1968 г. трима студенти по история в Софийския университет - Едуард Генов, Валентин Радев и Александър Димитров - разпространяват в пощенски кутии позиви с текст "Вън войските на марионетката Живков от ЧССР"

Поводът за протеста им е прегазването на "Пражката пролет" от войските на Съветския съюз и страните от Варшавския договор (военния съюз на социалистическите страни ) през 1968 г. Тримата научили за събитията от Би Би Си.

Към акцията са привлечени и друти, но един от тях се оказва сътрудник на ДС. Впоследствие тримата са арестувани и осъдени. Присъдата на Генов е за 5 години, на Димитров за 3, а на Радев - година и половина.

Инициативен комитет от историци и философи подготвя документален сборник с архивни документи, материали от печата и интервюта, посветени на протеста на тримата студенти историци, документален филм и организиране на възпоменателна научна конференция, която да се проведе на 29 октомври 2018 г. – това е денят, на който се навършват 50 години от ареста на тримата.