Германският автогигант "Даймлер" спира износа за Русия на модел мерцедес, известен у нас като "кубче" - прочутият G-клас.

Това става ясно от публикация на московския в. "Ведомости". Така поне за известно време в Русия няма да постъпват любимите на българските "мутри" коли. Става дума за модела G 500 Guard. 

"Даймлер" реши да санкционира Русия, като спре да изнася за нея този модел автомобил, съобщи "Ведомости", като се позовава на един от оторизираните дилъри на германската марка в страната.

ЕК не е налагал ембарго срещу Москва в сферата на автомобилната промишленост. Този модел обаче може да бъде сметнат за продукт с двойно предназначение поради факта, че е брониран, отбелязват от "Даймлер". Същевременно тази санкция няма да окаже почти никакво влияние върху търговията на автомобили с Русия, смятат от концерна. Още повече, във федерацията се доставят не повече от десет коли от модела G 500 Guard поради спецификата им. В страната една бройка от всъдехода върви между 500 000 и 600 000 евро.

Иначе в Западна Европа този модел е особено популярен в армиите и спецслужбите.

"Даймлер" ще продължи да доставя други три бронирани автомобила за Русия. Това са два всъдехода и една лимузина.