Това е сериозен актив за страната ни, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той връчи сертификат "Инвеститор Клас А" на високотехнологичното предприятие на "Одело Фарба България", българския клон на турската "Одело Фарба Лайтинг груп".

Заводът ще се изгради на площ от 23 000 кв.м в зона "Куклен" на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) и в него фирмата ще инвестира 40,6 милиона евро. Проектът предвижда три завода и парк за поддоставчици. В него ще се произвеждат задните светлини на мерцедес. В приветствието си Караниколов подчерта, че новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори. 

Президентът на "Одело Фарба Лайтинг груп" Ахмет Байрактар изтъкна, че основен фактор за решението да инвестират в България е подкрепата на Министерството на икономиката и на министър Караниколов, на ТИЗ, на общините Куклен и Пловдив, на Българската агенция за инвестиции. Той добави, че през 2023 г. в новата база трябва да работят 400 служители.

"С тази инвестиция ще експортираме продукти в размер на 40 милиона евро годишно за световните производители на автомобили в Германия", каза още Байрактар.

Ахмет Байрактар съобщи още, че ще създадат офис за научноизследователска и развойна дейност в София, където ще работят 40 инженери

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че в региона има заводи за различни авточасти и е време производител на автомобили да стъпи тук. Инвестицията на "Одело Фарба България" е дългосрочна и мащабна и благодарение на такива инвестиции в скоро време ще се слеят Пловдив и Асеновград, прогнозира Тотев.

Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, припомни, че година и половина е работено усилено за тази първа копка на завода за осветителни тела за премиум марките автомобили.

"Одело Фарба България" е 182-рата компания в "Тракия икономическа зона", дано да има същия успех и многократно да се разширява", пожела Пламен Панчев, основател на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в България и Югоизточна Европа.