Президентът на САЩ Доналд Тръмп разчита, че предстоящата му среща в Хелзинки с руския президент Владимир Путин ще намали напрежението между двете страни и ще доведе до подобряване на конструктивното сътрудничество между САЩ и Русия, както и на международната сигурност, предава ТАСС. 

Агенцията се позовава на източник от Държавния департамент на Щатите.

Президентът Тръмп ще се стреми на срещата да определи дали Русия е готова за постигане на прогрес в отношенията със САЩ и това господарят на Белия дом го прави в интерес на националната сигурност на Америка, заявява цитираната дипломатка.

И добавя:

"Президентът Тръмп счита, че подобряването на отношенията с Русия е от полза за двете страни, но топката е в полето на руската страна. Президентът продължава да държи Русия отговорна за нейната зловредна дейност".

Според представителката на Държавния департамент приоритет за Тръмп е осигуряването на защита на американския народ и на интересите на САЩ, както и тези, които засягат интересите на съюзниците и партньорите на Щатите.

Както е известно вчера беше обявено официално, че разговорите между Тръмп и  Путин ще бъдат в Хелзинки на 16 юли и сред обсъжданите теми ще са американско-руските отношения и най-актуалните международни проблеми.