Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин ще се срещнат на 16 юли в Хелзинки.

Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на съобщения на Белия дом и Кремъл. Двамата ще обсъдят въпроси, свързани с националната сигурност и двустранните отношения, се казва в прессъобщенията.

Преди лидерската среща ще има и среща на дипломатическо равнище, вероятно между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Майк Помпео, съобщи днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

Снощи кремълският външнополитически съветник Юрий Ушаков заяви след срещата с американския си колега Джон Болтън в Москва, че срещата ще се състои в трета страна, която е подходяща и за двамата лидери. За подготовката ѝ ще бъдат необходими още няколко седмици.

Тръмп и Путин са се срещали два пъти досега в роята си на държавни глави - все в кулоарите на международни форуми. Плановете за среща само между двамата бяха изоставени заради разследването за руска намеса в американските президентски избори. Разследващите, начело със спецпрокурора Робърт Мълър, предполагат, че Кремъл е помогнал на Тръмп да спечели изборите.

Хелзинки беше най-вероятния от общо три варианта за среща между дъжавните глави на САЩ и Русия.

Очаква се Тръмп да присъства на срещата на НАТО в Брюксел на 11-12 юли, а след това да направи работно посещение във Великобритания на 13 юли. След това той ще отпътува за Хелзинки.

Градът е подходящ, защото е на неутрална територия, а и защото Путин ще може да се върне в Русия за финала на Световното първенство по футбол. Вчера британският в. "Телеграф" съобщи, че Тръмп може също да присъства на финала на Мондиал 2018 г.