Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новото популистко правителство на Италия саботира срещата на върха на ЕС в Брюксел като премиерът Джузепе Конте блокира всички съвместни решения преди вечерното обсъждане на темата за миграцията, пише "Политико".

Отказът на Конте да приеме съвместни заключения на Европейския съвет - писмени заявления, одобрени от всички лидери - дори и по теми, които не будят противоречия, са довели до това да се отмени планираната вечерна пресконференция.

Италия изразила разочарованието си от посоката, която поела дискусията за миграцията, но решението на Конте да саботира цялата среща на върха хванало останалите лидери неподготвени.

Според един от присъстващите на дискусията другите държавни ръководители искали от Конте да не блокира решенията по други теми, по които изглежда, че е имало консенсус - увеличаването на сътрудничеството в отбраната, ускоряване на работата по следващия дългосрочен бюджет на ЕС и др.

Италианците са ядосани, че в последно време обсъжданията на миграционната политика се преместиха от техните притеснения за тежестта, която поемат държавите на първа линия с мигрантите, към следващите им движения на континента - тема, предизвикана от последната политическа криза в Германия.

Дискусията за миграцията беше планирана да стане по време на вечерята - времето, което лидерите традиционно отделят за обсъждането на най-сложните теми.

Преди това Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер бяха планирали пресконференция, на която трябваше да съобщят за постигнато съгласие между държавите членки по други въпроси. Но с блокиращата намеса на Конте, това не се случи и пресконференцията беше отгменена.

Постъпката на Конте потвърди най-лошите страхове на Брюксел след встъпването в управление на новото популистко правителство в Рим, което е основано на коалицията между "5 звезди" и Лигата.

Член на италианската делегация казал пред "Политико": "Нищо не е одобрено, докато всичко не е одобрено" като потвърдил, че Конте е блокирал срещата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.