Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на туризма Николина Ангелкова е поискала още преди една година нанасянето на дюните в кадастъра, не само на тези от плаж "Корал", но и на всички дюни, разположени на територията на област Бургас. До ден днешен обаче, по отношение на екоплажа, това не е направено.

Това става ясно от кореспонденция между Ангелкова и Камарата на геодезистите в България, откъдето наскоро също обърнаха внимание, че дюните на "Корал" са нанесени в специализираните карти, но не и в кадастралните. 

Тези дюни са в основата на дългогодишния спор за съдбата на екоплажа. По закон те са изключителна държавна собственост и ако попадат в частни земи, какъвто е случаят с "Корал", трябва да бъдат отчуждени. Върху дюни е забранено и да се строи.

Както е известно испанската фирма "Ибердрола инмобилария" притежава 120 дка от земите непосредствено зад ивицата, но на 90 дка от тях има дюни. На 4 април Министерство на околната среда и водите публикува за обществено обсъждане Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общия устройствен план (ОУП) на община Царево, от който доклад е видно, че дюните не са взети предвид и са предвидени за развиване на курортна дейност. 

"Благодарение на бездействието на всички институции от публикуването на картите... до този момент и неспазване на нормативната уредба, грубо се погазва Конституцията на Република България. В резултат на това се ограничават правата на свободно придвижване на гражданите на Република България, нарушава се екологичното законодателство и в обществото се натрапва чувството на беззаконие, безнаказаност и липса на държава", написаха геодезистите в сигнала си до институциите.

Кореспонденция

От камарата на геодезистите са изпратили запитване до ведомството на Ангелкова изпълнила ли е задължението си по закон да заяви изменение на кадастралната карта. И са получили отговор, че това е станало още на 26 юни 2017 година.

Към камарата е препратена и заповедта на министърката до службата по геодезия, картография и кадастър.

"Надяваме се, заявлението да не съдържа пропуски и Службата по геодезия, картография и кадастър - Бургас да извърши необходимите действия по закон!", посочват от камарата на геодезистите и от своя страна са изпратили запитване до "кадастъра" защо дюните не са нанесени.

Геодезистите се обръщат и към другите двама министри, участници в процеса - Нено Димов (министър на околната среда и водите) и Николай Нанков (на регионалното развитие), който е и принципал на службата по кадастър, да вземат отношение:

"Господин Димов, моля да върне за преработване Изменението на Общия устройствен план на община Царево, като същият бъде съобразен с границите на изключителната държавна собственост. Господин Нанков, моля да предложите отчуждаването на частите от засегнатите имоти и да утвърдите акт за изключителна държавна собственост за територията на крайбрежната плажна ивица."

Междувременно заместникът на Нанков - Валентин Йовев посети "Корал",  след което обяви, че ще пише доклад до министъра. Въпросният доклад все още не е изготвен. В същото време тази година частникът загради земите си, с което сериозно се възпрепятства достигането до плажната ивица, гарантирано иначе от конституцията. Охранителна фирма гони къмпингуващите. Намесена е и местната полиция в Царево, която издава разпореждания за напускане на плажа на хора с палатки и дори ги привиква в районното управление да свидетелстват.  

Коментари

OCTABKA

OCTABKA
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

При такива големи пари каква

При такива големи пари каква конституция?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.