Русия и САЩ се споразумяха днес за скорошна среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Тази стъпка вероятно ще предизвика безпокойство сред някои съюзници на САЩ и гневни реакции от някои от критиците на Тръмп в Америка.

Кремълският външнополитически съветник Юрий Ушаков заяви след срещата с американския си колега Джон Болтън в Москва, че срещата ще се състои в трета страна, която е подходяща и за двамата лидери. За подготовката й ще бъдат необходими още няколко седмици.

"Тази среща се планира от много време. Тя е от огромно значение за Русия и Америка, но има голямо значение и за цялото международно положение. Мисля, че това ще бъде главното международно събитие това лято", каза Ушаков.

Срещата вероятно ще разгневи съюзниците на САЩ, които искат да изолират Путин - като Великобритания или такива, които са обезпокоени от поведението на Тръмп към Русия. Тя ще бъде приета лошо и от критиците на американския президент у дома и в чужбина, които поставят под въпрос ангажиментите му към НАТО и недоволстват от желанието му да възстанови връзките с Москва дори когато Вашингтон атяга санкциите.

Ушаков заяви, че Вашингтон и Москва ще обявят датата и мястото на срещата утре. Той допълни, че Путин и Тръмп ще разговарят няколко часа и ще проведат съвместна пресконференция.

Външнополитическият съветник на Кремъл спомена и за възможна съвместна декларация на срещата за подобряване на американско-руските отношения и международната сигурност. Той каза също, че Кремъл е доволен от начина, по който е протекла визитата на Джон Болтън.

Руският външен министър Сергей Лавров също може да се срещне с американския държавен секретар Майк Помпео, добави Ушаков.

Очаква се срещата да се състои след посещението на Тръмп във Великобритания идния месец. Висш американски представител заяви вчера, че като евентуално място на срещата е обсъждана финландската столица Хелзинки.