Американският президент Доналд Тръмп може да посети Русия за финала на Световното първенство по футбол, твърди британският в. "Телеграф". Това ще се случи непосредствено след срещата му с руския му колега Владимир Путин.

Съветникът по национална сигурност на Тръмп Джон Болтън вече пътува към Москва, където ще обсъди детайлите около предстоящата среща. В руската столица той ще се срещне още днес с Путин и с руския външен министър Сергей Лавров, потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Да изчакаме да стане срещата и тогава да коментираме, посъветва журналистите Песков. Той все пак обеща, че ще помоли съветникът на Путин Юрий Ушаков да разкаже за какво са си говорили с пратеника на Тръмп Болтън.

"Не очаквам особен пробив при подготовката на евентуална среща между Путин и Тръмп. И двете страни няма да направят големи отстъпки от позициите си по най-важните въпроси като Донбас или Крим", заяви по-рано шефът на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките Валерий Гарбузов.

Най-вероятно двамата президенти ще разговарят в Хелзинки, пише "Политико", цитиран от Нюз.ру. Дори вече били определени три възможни дати за срещата на върха - веднага след форума на лидерите на НАТО в Брюксел и визитата на Тръмп във Великобритания.

САЩ все още обмислят като вариант и среща във Виена, но в последно време все повече като най-вероятно място за разговори между президентите Тръмп и Путин се разглежда Хелзинки, твърди правителствен източник пред изданието.

Градът е привлекетален, защото е неутрална територия за преговори, а е и близо до Русия и така Путин бързо ще може да се върне в Москва за финала на Световното по футбол, отбелязва Нюз.ру. Както е известно, последният мач е на 15 юли.

На финала на Мондиал 2018 може да дойде и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, а палестинският лидер Махмуд Абас вече е потвърдил присъствието си. Това отваря пътя пред среща между двамата лидери, пишат още световните агенции.

Белият дом не е коментирал официално информацията. Очаква се Тръмп да присъства на срещата на НАТО в Брюксел на 11-12 юли, а след това да направи работно посещение във Великобритания на 13 юли.

Тези дни най-големият австрийски вестник "Кронен цайтунг" съобщи, че е възможно разговорите между Тръмп и Путин да бъдат на 15 юли във Виена. Според изданието от няколко дни екипи от дипломати и експерти на САЩ и Русия са в Австрия за подготовката на срещата.

Самият Тръмп допусна възможността да се види с Путин в началото на юли.

"Да, разглеждаме такава опция", обяви той на среща с губернатори в Белия дом.

Доналд Тръмп е поверил организацията на предстоящата среща с Владимир Путин на тесен кръг съветници, пише руският всекидневник “Независимая газета“, цитиран от Фокус.

„Планирането на срещата на върха Тръмп-Путин е много странно – заяви за изданието професорът в Джорджтаунския университет и водещ сътрудник в Атлантическия съвет Андърс Аслунд, който е работил като икономически съветник на правителството на Русия през 1991-1994 г. "Голяма част от информацията идва от Кремъл или от руската телевизия, а американското правителство не казва нищо. Изглежда, че само малък кръг от близки съветници на президента на Тръмп е ангажиран. Белият дом не публикува никаква информация за предварителната подготовка. Така че това прилича повече на частния бизнес на Тръмп, отколкото на държавен въпрос."

Аслунд се съмнява, че може да се попречи на главата на Белия дом да се срещне с руския лидер.

"Конгресът може изведнъж да предприеме някои законодателни мерки, но не мисля, че това може да попречи на срещата на върха", каза Аслунд. – „Би било безпрецедентно. И е малко вероятно републиканците да одобрят това."

В неотдавнашно интервю за Wall Street Journal държавният секретар Майкъл Помпео каза, че очаква ограничено сътрудничество с Русия, дори руската външна политика се разглежда в САЩ като ревизионистка.

"Има много неща, с които не сме съгласни", обясни шефът на американската дипломация, коментирайки контактите между Москва и Вашингтон. "Нашите ценности са невероятно различни, но има и области, където имаме съвпадение."

Ръководителят на Държавния департамент добави:

"Държавният секретар е необходимо да идентифицира тези области, в които можете да работите заедно и в същото време да защитите Америка от отрицателните действия на тези правителства."

Помпео смята, че основният приоритет на САЩ е борбата срещу тероризма. В същото време геополитиката сега все повече се определя от конфликти с такива глобални сили като Русия и Китай, смята Помпео.