Уругвай - Португалия (30 юни от 21:00) и Русия - Испания (1 юли от 17:00) са първите ясни осминафинали на Световното. Мачовете са в събота и неделя.

Това стана ясно от незапомнено драматичните последни двубои от група В. Португалия и Иран завършиха 1:1, а Испания и Мароко - 2:2. Така "Ла Роха" спечели групата с повече вкарани голове (един!) - точките с "мореплавателите" са равни (по пет), както и головото съотношение (6:5 срещу 5:4).

Нещата няколко пъти се обърнаха в рамките на 90-те минути. Всичко се реши в последните секунди и на двете срещи. Няколко пъти съдиите прибегнаха до системата за видеоповторения.

Дълго време съперник на руснаците бяха португалците, но за няколко мига испанците станаха първи и ще спорят с домакините. Португалия дори можеше да отпадне при победен гол за Иран. Испания също не бе далеч от такава съдба по-рано.

И двете срещи бяха белязани от разглеждане на VAR и спорни съдийски отсъждания. Роналдо пропусна дузпа, а след това се размина с червен картон. Съдбовният гол на Испания за 2:2 първо не беше зачетен, а после присъден след помощ от видеото.

Началото беше ужасяващо за испанците в Калининград. Грешка на човека, който донесе световната титла през 2010 г. - Андрес Иниеста, доведе до гол на Халид Бутаиб в 14-ата минута. 1:0 за Мароко, който остави добри впечатления в предишните двубои и явно беше решен да си тръгне с гръм от Русия.

В 19-ата Иниеста се реабилитира, като изработи гола на Иско за 1:1.

В същото време на "Мордовия арена" в Саранск Португалия и Иран водеха много оспорвана битка. "Мореплавателите" показаха, че могат и да притискат своя съперник, а не да играят само на контри. Те имаха няколко възможности да открият резултата, но и персийците атакуваха опасно.

В 45-ата Рикардо Куарешма заби зрелищен гол с диагонален удар с външен фалц и стана първият футболист на Португалия, който вкарва на първенството след Кристиано Роналдо - той беше автор и на четирите попадения за тима си дотук.

Интересно беше и в Калининград, където испанците трудно се разделяха с топката, но и трудно създаваха голови ситуации. 

Така след първите 45 минути резултатите бяха следните: Испания - Мароко 1:1 и Португалия - Иран 1:0. Роналдо и компания водеха в класирането.

Милад Мохамади от Иран.

Португалците можеха да решат всичко малко след почивката, но този път шансът обърна гръб на Кристиано. При съприкосновение в наказателното поле със защитник на Иран той поиска дузпа. Съдията Енрике Касерес (Парагвай) подмина положението, но все пак реши да поиска VAR и прецени, че №7 е фаулиран. От 11-те метра обаче звездата би неубедително и Алиреза Бейранванд изби.

Спасяването обърна психологически мача. Иранците почнаха да атакуват все по-смело. И имаше защо - в Калининград Мароко отново поведе на Испания, при това със знаков гол. След ъглов удар Юсеф Ен Насири надскочи Серхио Рамос и заби топката зад Давид де Хеа - 2:1 в 81-ата минута. 

Това бе казано на иранците и те се оживиха още повече. В 82-ата минута остана впечатлението, че Роналдо удари с лакът Мортеза Пуралиганджи. Реферът пак реагира бавно, но поиска VAR. Решението бе соломоновско - жълт картон.

И на двата стадиона настъпи 90-ата минута, играеше се добавено време. При статично положение и въздушен двубой пред вратата на Португалия се стигна до игра с ръка на Седрик. Тимът на родения в Мозамбик португалски треньор Карлуш Кейрош запротестира и арбитърът отново се отправи към екрана. Дузпа за Иран! Карим Ансарифард бе точен - 1:1. В следващата атака на азиатците Вахид Амири изскочи сам срещу Руи Патрисио отляво, но стреля в аут. Португалия оцеля!

Течеше допълнителното време на другата среща, когато след корнер топката влезе във вратата на Мароко след находчиво отиграване на резервата Яго Аспас. Страничният съдия вдигна флага и главният Равшан Ирматов (Узбекистан) уважи сигнала му - няма гол. Последва обаче прибягване до технологията - видя се, че всъщност засада няма. Така резултатът стана 2:2.

Както на мача Германия - Швеция, имаше спречкване между хора от щабовете на Испания и Мароко.

Край на двата мача. Изглежда, че Испания ще играе с по-лекия съперник - Русия, но днес тимът се представи доста колебливо. Същото важи и за Португалия, отборът на която ще има много тежко препятствие в лицето на набиращия скорост Уругвай.

Марокански национал хвърля обувките си в трибуните.