Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази съмнение във връзка с историите за деца мигранти, разделяни от родителите си на границата с Мексико. Той заяви, че се разказват "измислени истории за скръб и печал", а в същото време истинските жертви на имиграционнната криза са американци, убивани от незаконно преминалите границата, предаде Асошиейтед прес.

Засипан с критики за ситуацията с разделянето на семейства на мигранти, Тръмп отвърна на удара. Той на моменти изкривяваше фактите и променяше историята си, но въпреки това хвърли светлина върху действителната скръб на семействата от другата страна на това уравнение, отбелязва Асошиейтед прес.

"Чувате другата страна, но никога не чувате тази страна", каза Тръмп, застанал заедно с десетина семейства, наречени от него "ангелски".

Тези семейства са загубили свои близки, които са били убити от хора, влезли незаконно в САЩ. Тръмп постави ударение на факта, че непълнолетните мигранти, които биват разделени от семействата си, най-вероятно впоследствие отново ще се съберат с тях за разлика от жертвите на убийци.

"Ето това са американците, които са разделени за постоянно от своите любими хора. Думата "за постоянно" е думата, върху която трябва да помислите. "За постоянно" - те не са разделени за ден-два, те са разделени за постоянно, защото са били убити от незаконни пришълци престъпници."

Поради роящите се в редиците и на двете водещи политически сили в САЩ изразявания на безпокойство от образите на разделени от родителите си ужасени деца мигранти, в сряда Тръмп внезапно смени курса и подписа указ за отмяна на тази практика, макар че се предполага, че до 2000 деца все още са отделени от родителите си.

Но този рядко срещан момент на публична капитулация на президента не продължи дълго - снощи той произнесе реч на митинг в Минесота, изпъстрена с твърдолинейна риторика по въпроса за имиграцията, отбелязва Асошиейтед прес. В своя публикация в Туитър той изрази съмнение дали тези страдания на мигрантите изобщо са истина.

"Трябва да поддържаме Силна Южна Граница", написа той в съобщението си. "Не може да позволим нашата Страна да бъде прегазена от нелегалните имигранти, докато демократите разказват измислените си истории за скръб и печал с надеждата това да им помогне на изборите. Обама и другите са били изправени пред същите кадри и не са направили нищо!"

Предположението на Тръмп, че историите са недействителни, вероятно е било подхранено от вчерашното разкритие за един от знаковите образи на кризата - снимка с 2-годишно момиченце от Хондурас, което плаче, докато майка му е спряна за проверка от служител на граничната полиция. Но момиченцето на снимката, което тази седмица се оказа на корицата на списание "Тайм", не е било разделено от майка си, както каза пред "Дейли мейл" баща му. "Тайм" заяви, че въпреки всичко застава зад снимката, защото пресъздава "залозите в такъв момент".

Тръмп отдавна негодува срещу отношението на медиите към него. През изминалата седмица гневът му в тази посока само се засили, след като сметна, че не е получил подобаващо признание за срещата си на върха със севернокорейския лидер Ким Чен Wн в Сингапур, отбелязва Асошеийтед прес.

По-рано вчера демократът от Камарата на представителите на САЩ Тед Лю от Калифорния пусна на трибуната на камарата звуков запис с ридаещо дете в център за задържане, което било разделено от родителите си и плаче за тях на записа. Той бързо беше разкритикуван от председателстващата заседанието Карън Хендъл от републиканците, която му каза да го спре, защото ставащото противоречи на правилата. Лю отговори, че американците трябва да чуят записа.

Драматичният запис, който първо беше огласен от "Пропублика" и после беше предоставен на Асошиейтед прес, размъти дебатите в САЩ за политиката на "нулева толерантност" на правителството на Тръмп срещу преминаванията на границата. Политиката доведе до разделянето на над 2300 деца от родителите им.

Федералният съдия Дана Саброу от Окръжния съд в Сан Диего заяви, че следващата седмица може да излезе с решение, с което да нареди на правителството да събере разделените семейства, предаде Ройтерс. Причината е заведен иск от организацията "Американски съюз за граждански свободи", а решението може да бъде обявено още следващия петък вечерта.

Военноморските сили на САЩ обявиха, че изготвят план на стойност 233 милиона долара да настанят до 25 000 мигранти в свои бази и обекти, заяви неназован официален източник. По думите на източника според проектодокумент изготвен от помощник-министъра на военноморските сили на САЩ по енергийните въпроси Филис Байър (в САЩ военноморските сили си имат свой министър) база на ВМС в Калифорния може да приеме още до 47 000 души.

В четвъртък американските въоръжени сили обявиха, че е било поискано от тях да настанят до 20 000 деца имигранти, съобщи БТА.