Спецчасти, верни на иракския премиер Нури ал Малики, блокираха стратегически райони в столицата Багдад, предаде Ройтерс.

От неделя вечер по главните улици са разположени танкове. Това стана, след като Малики обяви, че няма да отстъпи под натиска да се откаже от борбата за трети мандат и ще подаде жалба срещу новия президента Фуад Масум за нарушаване на конституцията. Според Малики държавният глава не е спазил предвидения от основния закон краен срок да поиска от най-големия политически блок да номинира премиер и да състави правителство. Настоящият министър-председател се зарече да продължи борбата си за оставане на власт.

Лоялни на Малики шиитски милиции увеличиха патрулите си в Багдад. Войници и полицаи отцепиха "зелената зона" - силно охранявания квартал, в който са разположени ключови институции на страната. Обявена е повишена бойна готовност.

Ирак е подложен на натиск от Запада да създаде правителство на националното единство. Това се смята за необходимо условие за постигане на победа в борбата с настъпващата в северната част на страната сунитска джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД). В неделя стана ясно, че бойците й избили 500 кюрди йезиди и погребали живи жени и деца.

САЩ заявиха, че подкрепят изцяло президента Фуатд Масум. Американски самолети спуснаха хумванитарна помощ на иракчани, блокирани от джихадистите в планината Синджар.