Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Италия заяви днес, че решението й да затвори пристанищата си за стотици мигранти, пристигащи с хуманитарния кораб "Акуариус", е твърдо, предаде Ройтерс.

Това стана на фона на сблъсъка с Франция по миграционната политика.

"Няма да променим позицията си за кораб, принадлежащ на неправителствени организации", каза в интервю за в. "Кориере дела сера" вътрешният министър Матео Салвини.

"Кораби, принадлежащи на чуждестранни организации и плаващи под чужди флагове, не могат да диктуват имиграционната политика на Италия", допълни Салвини, който е и лидер на антиимиграционната партия "Лига".

629 мигранти, сред които 11 деца и 7 бременни жени, са на борда на "Акуариус" насред Средиземно море от 10 юни, когато Италия и Малта му забраниха да акостира в техните пристанища. Хората са предимно от Субсахарска Африка.

Някои от мигрантите на претоварения съд бяха прехвърлени на два италиански кораба, които плават към испанското пристанище Валенсия.

Всичко това се случва седмица след встъпването в длъжност на новото популистко правителство в Италия и покачва напрежението в ЕС по въпроса за миграцията.

Испания възприе дипломатичен тон към Италия, като обяви, че ще приеме африканците. Отношенията между Рим и Париж обаче се влошиха и преляха във взаимни обвинения.

Френският президент Еманюел Макрон осъди решението да не бъде допуснат "Акуариус", който принадлежи на френско-германската хуманитарна организация SOS Mediterranne. Според Макрон международното право задължава Италия да приеме мигрантите:

"Има известна степен на цинизъм и безотговорност в поведението на италианското правителство по отношение на драматичната хуманитарна ситуация."

Тези думи на Макрон цитира правителственият говорител Бенжамен Гриво.

"Позицията на Италия ме кара да повърна", заяви пък Габриел Атал - говорителят на партията на Макрон.

На огъня отвърна италианският премиер Джузепе Конте, който трябва да се срещне с Макрон в Париж след два дни.

"Италия не може да приема лицемерни уроци от страни, които винаги предпочитат да обръщат гръб, когато става дума за имиграцията", каза той в специално изявление.

Напрежението се покачи още повече днес сутринта, когато външното министерство в Рим привика френския посланик за обяснение на думите на Макрон.

"Ако французите се примирят и кажат, че съжаляват, ние можем да загърбим това и да станем приятели, както и преди", каза Матео Салвини пред журналисти по време на бизнес конференция.

Също днес кораб на италианската брегова охрана с 937 мигранти на борда акостира в пристанище Катания на остров Сицилия.

Транспортният министър Данило Тонинели заяви, че фактът, че мигранти, спасени от италиански кораби, пристигат в Италия, показва, че правителството не е антихуманно, нито ксенофобско.

Италия прие над 640 000 мигранти предимно от Африка и бежанци през последните 5 години. Други страни от ЕС предпочитат да игнорират молбите на Рим да приберат част от новодошлите и да платят част от цената на грижата за тях.

Някои членки на Евросъюза обаче приеха на своите територии мигранти, влезли на негова територия по други пътища. През последните години Германия пусна над 1 милион души.

Лигата на Матео Салвини постигна през март най-добрия си изборен резултат в историята. Донякъде това се дължеше на обещанието да бъдат депортирани стотици хиляди мигранти и да бъде спрян притокът на нови чужденци.

Унгария и Словакия подкрепиха Италия

Същевременно унгарският премиер Виктор Орбан увери Италия в пълната си подкрепа. Словашкият му колега Петер Пелегрини каза, че отказът на Рим да приеме "Акуариус" е само началото на укрепването на морските граници на ЕС.

"Почувствах огромно облекчение - каза Орбан, запитан за реакцията му след отказа на Италия да приеме кораба. - Уморих се да слушам през годините, че морските граници не могат да бъдат защитени."

Той увери Рим и в пълната подкрепа на цялата Вишеградска четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Петер Пелегрини изрази на пресконференция подкрепа на италианската реакция и заяви, че външните граници на общността трябва да бъдат укрепени.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.