Има реална опасност до края на годината в различни части от страната да бъде наложен режим на тока, предупреди пред Би Ти Ви служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Причината за това са огромните липси в бюджетите на енергийните дружества, каза тя.

"Силно се надявам това да не се случи, но действията на органите, които регулират този сектор, продължават да бъдат, меко казано, странни и политически. За съжаление, дупката в частния и в държавния сектор, която тепърва ще установим, наистина не знам до какво ще доведе”, обясни Захариева.

Екатерина Захариева беше служебен министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Марин Райков през пролетта на миналата година. Според нея в момента положението в енергетиката се е влошило още заради неадекватните действия на регулатора.

"Дупката в енергетиката беше 1 млрд. лв. на годишна база. В момента дупката по предварителни оценки, които имаме и в държавните дружества, изключително тежкото положение на НЕК, са може би около 3 млрд. лв.", обясни служебният вицепремиер.

За да не се окажат големи части от страната на тъмно и студено през зимата, служебният кабинет реши да създаде енергиен борд с участието на експерти от Световната банка, Европейската комисия и всички засегнати страни, който да потърси изход от кризата.

Захариева обясни и че съществува реална опасност липсите в държавните енергийни дружества да се превърнат в държавен дълг, който в крайна сметка също ще бъде плащан от данъкоплатеца.