Четири години след като Русия нахлу и незаконно анексира Крим от Украйна, престъпленията и жертвите там не получават достатъчно внимание. Една от тях - смел активист и режисьор на име Олег Сенцов, е решил да промени това. На 14 май Сенцов, който е пратен в сибирска трудова колония зад Арктическия полярен кръг, започна гладна стачка с искане за освобождаването на 64-ма украински политзатворници, държани от Русия. Той не включи себе си сред тях. Оттогава здравето му сериозно се влоши. Адвокатът му твърди, че той е отслабнал с близо 8 килограма и че жизненоважните му органи са застрашени да спрат да функционират. Ако гладната стачка продължи, той може да умре по време на предстоящото световно първенство по футбол, чийто домакин е Русия.

Режимът на Владимир Путин трябва да се засрами и да освободи Сенцов, преди такава трагедия да се случи. Според щателната документация на правозащитните групи, 41-годишният жител на кримската столица Симферопол е хвърлен в затвора, защото се е съпротивлявал на насилствената руска окупация на страната му. След като координират помощ за украински войници, попаднали в капан в кримска база, Сенцов и негов съратник са арестувани през май 2014 г. и обвинени в тероризъм.

Властите твърдят, че Сенцов подпалил вратата на офиса на руска политическа партия. Той отрича обвинението и казва, че е бил измъчван в затвора. Чиновниците отговориха с цинично описание на неговите рани като резултат от пристрастяване към садомазохистичен секс. На делото срещу него главният свидетел на обвинението се отрече от показанията си, като каза, че и те са били изтръгнати с мъчения. През август 2015 г. съдът осъди Сенцов на 20 години затвор в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на над 3000 километра от Крим.

Руското нахлуане в Крим бе последвано от друго в Източна Украйна, което през последните години премина в патова ситуация. На Путин бяха предложени редица шансове за уреждане на въпроса, като бъдат изтеглени руските войски от източните Донецки и Лугански провинции в Украйна. Той избра да не го прави. Вместо това продължава зловредната намеса в Украйна и западните демокрации чрез кибероперации и насилие като последния опит за отравяне на бивш шпионин и дъщеря му във Великобритания.

Страните, които ще изпратят отбори и запалянковци в Русия за световното първенство по футбол това лято, ще подарят престиж на Путин въпреки деянията му и въпреки факта, че неговият режим тъпче с допинг своите спортисти. Техните политически лидери бяха длъжни най-малкото да настояват Путин да освободи Сенцов и другите украински затворници. За тяхна чест някои го правят. Френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за Сенцов и насаме, и публично, когато наскоро се срещна с Путин.

Украйна от своя страна излезе с идеята за размяна, чрез която да освободи 23-ма руснаци, обвинени в престъпления в Украйна, срещу Сенцов и няколко други затворници. Путин ще постъпи мъдро, ако приеме сделката. Иначе той ще трябва да обясни смъртта на един човек, който изобщо не е трябвало да бъде заведен в неговата страна, още по-малко хвърлен в затвора там.

--------

* Коментарът е редакционен, преводът е на Клуб Z