Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай на тридневна визита, насочена към засилване на военните и икономическите връзки между страните, информира ДПА. 

Китайският президент Си Цзинпин посрещна руския си колега с военни почести във Великата зала на народа (сградата на китайския парламент) в Пекин, след което се очаква двамата лидери да подпишат редица бизнес споразумения. 

Русия и Китай искат да засилят сътрудничеството си в области като инфраструктура, енергетика, научни изследвания и високи технологии, посочи Путин в интервю за държавната Китайска медийна група, публикувано преди визитата. 

Москва се концентрира върху засилване на връзките си с Азия през последните години на фона на влошаването на отношенията й със Запада заради ролята й в украинската криза. Централно място в тези усилия заема Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Путин ще участва в срещата на върха на този евразийски военен и икономически блок, която ще се проведе през уикенда в китайския град Циндао.

ШОС е източник на "една четвърт от световния брутен вътрешен продукт, 43 процента от световното население и покрива 23 процента от общата площ на планетата", заяви Путин в интервюто. Ресурсите са огромни. Предвид динамиката на растежа в Азия, в Китай и Индия ще се опитаме да дадем тласък на руската икономика и да подкрепим динамиката, от която се нуждаем, добави руският президент. 

Дневният ред за разговорите между Путин и Си включва също проблемите около ситуацията на Корейския полуостров и споразумението за иранската ядрена програма, допълва ТАСС. 

Двамата лидери подписаха съвместна декларация от 15 страници за резултатите от разговорите. Подчертава се, че двустранното сътрудничество остава приоритет. Отбелязва се, че Москва и Пекин ще задълбочават стратегическото и военното си сътрудничество и ще засилват контактите между армиите на двете държави.

Акцент в документа е изразеното разочарование от факта, че САЩ са се оттеглили едностранно от договора с Иран и обещанието на двете страни да защитават интересите на всички държави, които биха пострадали от едностранни икономически санкции заради връзките си с Техеран.

Москва и Пекин ще продължават да координират усилията си за мирното решаване на проблемите с Корейския полуостров, двете страни са за запазване на териториалната цялост на Сирия, се казва още в заявлението.

Руският президент ще се срещне и с китайския премиер Ли Къцян, пише БТА. 

След официалната част на преговорите Путин и Си Цзинпин планират кратко пътуване с високоскоростния влак до град Тянцзин, където ще гледат хокеен мач между младежките отбори на Русия и Китай.